bij het gebedsmoment van Fatima op 13 oktober 2017
Ingrediënten:
- 1 blik gecondenseerde melk
- dezelfde hoeveelheid gewone melk
- 5 eidooiers
- theebiscuit
- sterke koffie (afgekoeld)
- kaneelsuiker (2 delen suiker op 1 deel kaneel)
Hulpmiddel:
- cakeschaal van 21 bij 7 cm
Bereiding:
- Zet sterke koffie en laat deze afkoelen.
- Doe de gecondenseerde en gewone melk in een kom.
- Voeg de eidooiers toe en klop het geheel mooi glad.
- Het mengsel in een pan overgieten en aan de kook brengen.
- Roer goed over de bodem en als het geheel kookt zet het vuur dan uit.
- Maak van de theebiscuits een bodem door ze door de afgekoelde koffie te halen. De koekjes moeten doordrongen zijn van de koffie, niet doorweekt.
- Leg de koekjes zo neer dat de bodem bedekt is met koek.
- Hier bovenop komt een laag van de afgekoelde mengsel van de melk.
- Daarna nog een laagje koeken, die door de koffie is gehaald en ook weer de melkcrème.
- Herhaal dit tot de gewenste hoogte of tot de crème op is. Bovenop is de crèmelaag.
- Dit geheel zet je in koelkast en laat je zeker 2 uur opstijven.
Wanneer je het wil serveren kun je ervoor kiezen om eerst de bovenkant te bestrooien met de kaneelsuiker óf de stukjes te snijden en de suiker bestrooien op de liggende kant van het gebak.
Smakelijk eten!
- Gegevens
- Geschreven door: Monique Klok-Ranke
- Categorie: overige
Ingrediënten:
500 gr.
300 gr. |
suiker
poedersuiker |
Bereiding:
|
Alles mixen en uitsmeren op een ingevette bakplaat |
|
Poedersuiker en poederkoffie mengen met een beetje warm water. |
Smakelijk eten!
- Gegevens
- Geschreven door: Monique Klok-Ranke
- Categorie: overige
De parochiekerncommissie van de H. Willibrorduskerk is verheugd met de prijs die de Basiliek op zondag 31 mei 2009 tijdens een rechtstreekse radio-uitzending van de NCRV ontvangen heeft als mooiste kerk van Nederland. Het initiatief van deze prijs is tot stand gekomen door middel van het programma Plaza van de NCRV. Vele mensen uit Hulst, uit Nederland en ver daarbuiten hebben in eerste instantie hun stem voor de Basiliek via internet kunnen uitbrengen.
Later is door een vakjury uit de genomineerde kerken de mooiste uitgezocht.
Hieronder staat de tekst uit het juryrapport afgedrukt. Het is prachtig te lezen hoe deze jury in haar besluitvorming de elementen uit de geschiedenis, de architectuur en de filosofisch / religieuze gedachten van onze grote promotor de heer Jo Everaert gebruikt heeft om tot een eindoordeel te komen.
Juryrapport Willibrordusbasiliek in Hulst!
Dit kerkgebouw toont op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis. Het verleden werd gerespecteerd en zichtbaar gehouden. De kerk vormt nog altijd het historische middelpunt van dit stadje, maar toont ook de ontwikkelingen in de tijd. Het gebruik als Simultaankerk is heel interessant, en op een bepaalde manier karakteristiek voor de Nederlandse situatie, waar protestant en katholiek lange tijd naast elkaar, maar weinig
met elkaar leefden.
De toren toont het duidelijkst de sporen uit verschillende periodes. Van de achthoekige toren uit 1402 is alleen de basis over. Daar bovenop staat een restant van de neogotische toren die Pierre Cuypers bouwde nadat de oude toren was afgebrand. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de toren als uitkijkpost, graffiti van de Duitse soldaten is nog altijd aanwezig. De toren werd door de geallieerden in 1944 kapot geschoten. De moedige moderne torenspits werd na een prijsvraag in 1957 vormgegeven door architect Brouwers en kunstenaar Reijers. Die toont onder de naam ‘Prediker’ een Christusfiguur, gedragen door de vleugels van engelen. Het is feitelijk niet één spits, maar acht. Volgens de ingebrachte motivatie van de heer Jo Everaert heeft de kunstenaar hiermee willen aangeven dat er niet één weg naar God is, maar meerdere. In de woorden van meneer Everaert:
"Laat ieder zijn eigen weg naar God zoeken, zijn inspiratie zoeken in zijn eigen godsdienst om dichter bij God te komen en laat elkaar met rust. Aanvaard een anders mening en laat die in waarde.”
Een voor die tijd radicale boodschap, die aansluit bij wat dit monument met de moderne spits ons laat zien: een monument biedt een schat aan verhalen over het verleden, het blijft een levend bouwwerk, en met respect voor het verleden kun je een open houding tonen naar de toekomst. Deze bijzondere kerk is daarom voor ons de winnende kerk.
Bekijk de foto's, die door Miel Saman zijn gemaakt tijdens de rechtstreekse radio-uitzending van de NCRV op 31 mei 2009 , waarin bekend werd gemaakt, dat de basiliek was uitgekozen als mooiste kerk van Nederland en de prijsuitreiking.
- Gegevens
- Geschreven door: Monique Klok-Ranke
- Categorie: overige
Willibrordus
Patoon van de Nederlandse kerkprovincie
Patroon van onze parochiekern
Dankzij Beda, een Engelse monnik en geschiedschrijver, is er het nodige over het leven van Willibrordus bekend. Hieronder volgt een overzicht.
658
695
|
Willibrord werd in Northumberland in Engeland geboren. Zijn ouders waren van goede huize. De verdrijving van Wilfried was er de oorzaak van, dat Willibrord overging naar de abdij van Rathmelsigi in Ierland .De abt-bisschop Egbertus van dit klooster wist Willibrordus warm te krijgen voor de geloofsverkondiging onder de Friezen. Kort nadat de Frankische hofmeier Pippijn II de Friese koning Radboud bij Wijk bij Duurstede had verslagen maakte Willibrord de oversteek met elf gezellen naar onze streken. De precieze plaats van aankomst is onzeker. Hij kreeg van hofmeier Pippijn II de politieke steun en van paus Sergius in Rome de toestemming om hier te prediken. Willibrord begon zijn werk ten zuiden van de grote rivieren, waar hij op de bescherming van het leger van Pippijn kon rekenen. Behalve dat Willibrord het Evangelie bracht, liet hij heiligdommen afbreken, verbrijzelde hij afgodsbeelden en liet hij heilige eiken omhakken. Ter plaatse stichtte hij vaak een nieuwe kerk en groef een put om de nieuwe Christenen met fris stromend water te kunnen dopen. In Heiloo staat nog steeds zo'n put. Suitbert wordt tot bisschop gekozen en gewijd. Hij kon niet rekenen op de steun van Pippijn en daarom verdween hij kort daarna van het toneel en ging naar het oosten. Willibrord reisde opnieuw naar Rome, nu om er door Sergius I te worden gewijd tot aartsbisschop van de Friezen. Willibrord kreeg nu een andere naam n.l. Clemens, dat "de welwillende" betekent. Pippijn wees hem Utrecht als aartsbisschoppelijke zetel aan. Willibrord bouwde daar, naast het oude Frankische kerkje dat nodig aan herstel toe was, een tweede kerkje, gewijd aan St. Salvator (Christus de Zaligmaker). |
697/698
714 |
Abdis Irmina uit Trier schonk Willibrord o.a. een kerk en klooster in Echtenach. In dit klooster werden vele boeken door de monniken geschreven. Pippijn en zijn vrouw Plectrudis schonken Willibrord bezittigen in Echternach, maar ook in Brabant en Limburg, waaronder het klooster te Susteren. Na Pippijns dood kwam Radboud in opstand en verwoestte de nodige kerken. Willibrordus vluchtte naar Echternach. Bisschop Bonifatius (zijn eigen naam was: Winfried) kwam op dit ongelukkige moment hier aan, maar keerde na korte tijd naar Engeland terug. |
719 722
|
Na Radbouds dood kwam Bonifatius opnieuw, voor langere tijd, naar ons land. Willibrord keerde voor een korte periode terug in Utrecht. Op 70-jarige leeftijd maakte Willibrord autobiografische aantekening in zijn kalender. |
739
1939 |
Willibrord stierf op 7 november te Echtemach, waar hij ook begraven ligt. Bonifatius wordt met zijn gezellen op 5 juni te Dokkum omgebracht. Paus Pius XII heeft Willibrord uitgeroepen tot patroon van de Nederlandse Kerkprovincie. |
- Gegevens
- Geschreven door: Monique Klok-Ranke
- Categorie: overige