Terugblik op Feest in de Kerk op 8 januari 2017

Bij Maria, Jozef en Jezus op Kraamvisite

170108 feest in de kerk

Op zondag 8 januari verzamelden bijna 40 kinderen met hun mama’s en papa’s, opa’s en oma’s in de kerk van Hengstdijk. Feestelijke vlaggetjes en ballonnen lieten zien: Hier valt iets te beleven. De kinderen kwamen niet met lege handen, maar hadden cadeautjes meegenomen voor gezinnen, die wat hulp kunnen gebruiken. Het verhaal werd verteld, de afbeeldingen werden getoond met een beamer en daarna gingen we in de kerk op zoek naar de cadeaus die de wijzen uit het verhaal hadden meegebracht voor de kleine Jezus, goud, wierook en mirre. We zongen liederen. Er werden kronen gemaakt, ieder kind mag koning zijn! We maakte wenssterren op een stokje. Je kon ook helemaal in het verhaal stappen, herder of koning, schaap of engel worden. Er waren kleurplaten. En toen, toen was het eindelijk zo ver, op bezoek bij Jezus en zijn papa en mama (en zijn broers). En natuurlijk waren er daarna soepstengels met blauwe muisjes. Het was echt feest in de kerk! Dank aan iedereen voor de geweldige sfeer! Dank aan iedereen die op welke manier dan ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan deze deugddoende middag. Noteer alvast 11 november in de agenda, dan hebben we weer Feest in de Kerk.

Feest in de Kerk op 8 januari 2017, foto's

Feest in de Kerk op 8 januari 2017, de dag zelf

Welkom

Verzamelen meegebrachte cadeaus
(voor eventueel Voedselbank, Melkkan, gezinnen die we kennen)

Lied: er is een kindeke geboren

Verhaal vertellen: Het kindje in de stal

Op een dag, heel lang geleden, waren Maria en Jozef op weg. Ze moesten ver lopen, naar de stad Bethlehem. Daar wilde de baas van het land, alle mensen van zijn land laten tellen. Ook Jozef en Maria en hun kindje, dat nog in de buik van Maria zat. Het werd donker, maar Maria en Jozef waren er nog niet. Ze hadden honger en ze waren doodmoe van de reis. Ze klopten bij heel veel mensen aan. Maar niemand wilde hen binnenlaten. Aan de overkant van de weg zagen ze opeens een stal. Daar konden ze slapen, samen met de dieren van de wei. Gelukkig maar, want Maria wilde gaan liggen. Ze voelde dat haar kindje nu heel gauw zou komen. Die nacht werd Jezus geboren in de stal. Maria en Jozef waren nog nooit zo blij geweest. Ze knuffelden en streelden hun kindje. En ze legden Jezus warm ingepakt in het stro. Ver daarvandaan sliepen herders bij hun schapen. Opeens werden ze wakker van een fel licht. Het was een engel, die zei: ’Luister, en wees niet bang. Vannacht is Jezus geboren. Hij zal iedereen blij maken.’ Nieuwsgierig stonden de herders op. Ze wilden meteen naar Jezus toe. ‘Die kant uit,’ zei de engel nog. ‘Altijd rechtdoor.’ De schapen liepen vrolijk met de herders mee. Opeens zagen ze een stal, waar licht brandde. Zou het daar zijn? In een ander land keken drie koningen naar de sterren. Opeens zagen zij een fel licht. Een ster, zo helder dat het pijn deed aan hun ogen. Ze wisten niet wat ze zagen. ‘Die ster wijst ons de weg!’ riepen ze toen. ‘We moeten die kant uit. Daar is een nieuwe koning geboren!’ De drie koningen namen elk een cadeautje mee. Ze sprongen op hun kamelen en reden snel door de nacht. Heel in de verte zagen ze een lichtje en de grote ster... Zou het daar zijn? Wat waren de herders en de koningen blij! Zij mochten de pasgeboren Jezus zien! De herders gaven hem een knuffel, de koningen een cadeautje. Nu weet natuurlijk iedereen wie Jezus is. Hij is geboren op de dag die we Kerstmis noemen. Als jij dan een kerstcadeautje krijgt, is dat ook een beetje een verjaardags-cadeautje, van Jezus.

Kort gesprekje n.a.v. verhaal

Doe-activiteit: Speuren in de kerk

De drie koningen hebben hun cadeaus verstopt in de kerk.
Wie helpt zoeken naar goud, wierook en mirre?

Aan de slag in groepjes

 • werkwinkel 1: Kronen maken
  Iedere kind kan een koning zijn!
 • werkwinkel 2: Sterrewensen

  Knutsel en kleur sterren en schrijf/ teken er een wens op.

 • werkwinkel 3: Verkleed je als herder of koning.

 • werkwinkel 4: Lied
  lied 520 uit het Liedboek: De wijzen

 • werkwinkel 5: Kleurplaten (reserve)

Op kraamvisite

Om 15.30 uur komen Maria, Jozef en het kind langs.
De kinderen gaan in groepjes op kraamvisite.
Ze halen achter in de kerk een cadeautje op (zelf meegebracht)
Daarna zijn er beschuit/lange vingers met muisjes en iets te drinken aan de bar.

Iedereen wel thuis

De kinderen krijgen als ze naar huis gaan, doopsuiker mee.

Wij wensen iedereen dat wij als goud zullen stralen voor de mensen om ons heen.
Dat wij voor elkaar zijn als wierook, die het leven een heerlijke geur geeft en het tot een feest maakt; en dat wij mogen zijn als mirre en elkaar beschermen tegen bederf en verval.


Feest in de Kerk op 8 januari 2017, uitnodiging

Beste kinderen, beste ouders

170108 beschuit muisjesOp zondag 8 januari 2017 vieren we opnieuw Feest in de Kerk. Voor alle kinderen van de basisschool organiseren we in de kerk van Hengstdijk een kraamvisite van 14.00 uur tot 16.00 uur.

We nodigen alle kinderen en hun ouders en grootouders uit om net als de koningen op kraamvisite tcde komen bij Maria en Jozef en de kleine Jezus.

We gaan luisteren naar het verhaal, we maken kronen en sterren, we moeten
ook nog even speuren naar de cadeaus
van de koningen, we leren een lied en natuurlijk is er ook beschuit met muisjes!

We vragen de kinderen ook een cadeautje mee te brengen. De cadeautjes kunnen van alles zijn, van iets leuks tot iets nuttigs. De cadeautjes worden bezorgd aan gezinnen die het nodig hebben.

We zien je graag op zondag 8 januari in Hengstdijk!

170108 Feest in de kerk Uitnodiging Kraamvisite

Terugblik op Feest in de Kerk op 17 april 2016

160417 feest in de kerkZondagmiddag 17 april was het zover: na de eerste editie van Feest in de Kerk in oktober 2015, in de kerk van Clinge, volgde nu de tweede editie van dit event, deze keer in de Hof te Zandekerk te Kloosterzande. Het thema luidde: ‘Nieuw leven, een lente speurtocht’.

Ondanks het minder gunstige weer werd het toch een feestelijk gebeuren met ruim 20 kinderen vergezeld van hun ouder(s) en een flink aantal vrijwilligers. Een woord van dank is dan ook zeker op z’n plaats voor hen die meewerkten aan de voorbereiding en uitvoering.

De kinderen gingen in 4 groepjes de verschillende opdrachten langs: zo waren daar:

 • zoek het licht
  Materiaal: klei, voorbeelden van kandelaars, theelichtjes, sateprikkers, bordjes,...

  Een verhaal over licht wordt gelezen. Het licht van de zon, van een kaars, elektrisch licht...
  Maar ook: licht zijn voor een ander. Hoe gaat dat? Gesprekje over de betekenis van licht, over licht/donker en hoe belangrijk licht is voor alles wat leeft. Licht is ook kwetsbaar: het vlammetje van een kaars kan zo uitwaaien. Met de klei die de kinderen meegebracht hebben knutselen zij een kandelaar.

 • laat maar groeien
  Materiaal: waterkerszaad, bakjes watten, voorbeeldfiguren waarin gezaaid kan worden, (letters, cijfers, zonnetje...)

  Het verhaal gaat over zaaien, over het nieuwe leven dat in de grond ontstaat en uit het donker de weg naar het licht zoekt. De zaadjes van de afgelopen herfst hebben al de hele winter in de grond gezeten. Wij worden 'wakker', 'komen tot leven' zodra het licht toeneemt en het warmer wordt.

  Wat heeft een zaadje allemaal nodig?
 • een veilig nest en
  Materiaal: eieren(hardgekookt), gekleurd papier, lijm, eierdozen, gekleurd stro, stiften...

  Het verhaal gaat over een ei waarin nieuw leven groeit. Je moet er heel zorgzaam mee omgaan.
  Nieuw leven is kwetsbaar. Als het kuikentje uit het ei gekropen is moet je er goed voor zorgen.
  Zo is het met vele mooie dingen: je moet ze koesteren. Als knutselopdracht veranderen de kinderen het ei in een kuiken en maken van een eierdoos een nest.

 • strek je vleugels uit
  Materiaal: wc-rolletjes, gekleurd papier, klitteband, lijm, oogjes, pomponnetjes, stukje karton, vilt of knutselfoam, touw of lintje, crêpepapier

  Verhaal over een rups: leven verandert en is voortdurend in beweging. De rups verdwijnt in een cocon, lijkt dood, maar slaat als vlinder straks zijn vleugels uit. Het leven gaat door en is een groot wonder! We weten vaak niet hoe want de rups in zijn cocon kunnen we niet zien.
 • Verbindingsstands:
  De verbindingsstands zijn bedoeld voor degenen die klaar zijn met de speurtocht of die tijdens de speurtocht even moeten wachten totdat de volgende basisstand vrij is. Ook tijdens de picknick zijn de verbindingsstands 'open.'

Zo volgden de kinderen aan de hand van voorbeelden uit de natuur de ontwikkeling van het leven in de lente, met het verhaal van een ei en een rups.
Daarbij werden toepasselijke verhalen verteld. Ook werd er creatief met klei gewerkt om o.a. waxinehoudertjes te maken. Daarnaast werd er enthousiast gezongen en gemusiceerd en was er als slot een prima verzorgde picknick-maaltijd, die we zowaar toch nog in de buitenlucht konden gebruiken.
We hopen een volgend voorjaar, iets later misschien, de speurtocht in de buitenlucht alsnog te kunnen houden. Daartoe nodigt de omgeving van de Hof te Zandekerk zeker toe uit.
Jongens en meisjes bedankt voor jullie goede inzet en creativiteit. Een volgende keer hopen we op nog wat meer leeftijdgenootjes van jullie.

foto’s van deze oecumenische activiteit

Ds. Overduin en pastor R. Grossert

Feest in de Kerk op 17 april 2016, uitnodiging

Op zondag 17 april organiseren we in samenwerking met de PKN-gemeente Oosthoek opnieuw Feest in de Kerk. Een doe-namiddag voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Deze keer is het Hof te Zandekerkje, ’t Protestantse kerkje, in Kloosterzande de plek waar we Feest gaan vieren. Het wordt een echte Lente speurtocht met als thema: Nieuw Leven.
Er is een knutsel-plek, een vertel-plek, een zaai-plek, een zing-plek, een huttenbouw-plek, een KUBBspel-plek, een picknick-plek en nog zoveel meer!
Noteer de datum alvast in de agenda! Ook mama’s, papa’s, oma’s en opa’s zijn meer dan welkom die dag. Vertel het vooral verder!

160322 feest in de kerk

We zijn ook nog op zoek naar een aantal helpende handen..... Vind je het leuk om te knutselen of te bouwen, te vertellen of wilt u een handje toesteken bij de catering????? Laat dan van je horen!
Het belooft een beregezellige middag te worden.
We hebben een eigen e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dus wil je een handje toesteken of zoek je meer informatie, stuur gewoon een mailtje.

namens de werkgroep Feest in de Kerk,
Katrien Van de Wiele

Feest in de Kerk op 18 oktober 2015, foto's

Feest in de Kerk op 18 oktober 2015, uitnodiging

Uitnodiging