Voor de derde maal beleefden we onze jaarlijkse parochiedag met het thema: ‘Vrede en alle goeds’. Deze keer was er een nieuwe werkgroep onder leiding van Miek Kegels. Fons en Maria Dobbelaer waren onze gastheer en stonden ons ter zijde om alles vlotjes te laten verlopen. De dag verliep dan ook tiptop.

Natuurlijk was het weer een uitgelezen dag om de parochiedag te vieren. Al rond 10.00 uur kwamen er heel wat fietsers aan op de Clingedijk in St Jansteen. Het leek wel op een fietsenstalling bij een station, maar het was op het vlasbedrijf van de familie Dobbelaer.

De schuur was vandaag in bedrijf met heel veel mensen, een volle schuur, waar pastoor Wiertz, Katrien Van de Wiele en Ralf Grossert in de viering voorgingen, begeleid door het Dameskoor van de Basiliek uit Hulst. Alle liederen die werden gezongen waren bekend, wat er dan ook voor zorgde dat alle mensen meezongen. Een volle ‘kerk’ en een goede sfeer.

Ralf verzorgde de preek. Op zijn heel eigen wijze wist hij ons te boeien. Saamhorigheid en verbondenheid kwam in de preek naar voren. Van één poppetje (u kent ze wel: een ketting van papieren poppetjes) werden er het twee. Het thema: we staan er niet alleen voor, maar doen het samen. Na de woorden van Ralf werden de poppetjes verder uiteen getrokken door de misdienaars en over het altaar gedrapeerd. Zo zaten wij met zo’n 200 man bijeen, deze keer niet in onze eigen kerk, maar ‘de kerk van de parochie heilige Maria Sterre der Zee’. Er werd samen gebeden en gezongen. Zowel vóór als ná de viering waren er onderling veel contacten. Het ging er allemaal ongedwongen aan toe. Dit is de kerk, waarin wij willen leven.

Bijna half één, tijd voor soep, gemaakt door vrijwilligers. Iedereen deed de soep ook eer aan. Er werd heel positief over gesproken. Ook de broodjes smaakten weer en ook de taarten mochten er weer zijn. Van alles was er nog maar een klein stukje over.

Inmiddels was er ook een muziekensemble gearriveerd en werden er liedjes uit de oude doos gespeeld en gezongen. De aanwezigen waren volop met elkaar in gesprek. Daarnaast kon je buiten ook oude spelen uitproberen en uiteindelijk nog een drankje gebruiken. Dat is ook de achterliggende gedachte van een parochiedag: diepere gemeenschapsvorming.

M.i. is deze opzet geslaagd. Iedereen had het goed naar de zin. Tegen 14.30 uur kwam er een einde aan het samenzijn en kon de opruimploeg aan het werk. Dank aan allen: Fons en Maria Dobbelaer, pastores, misdienaars, dameskoor, de cateraars, koffiezetters, soepkokers, opruimers, fotograaf en de werkgroep zelf. Ook dank aan mevrouw Van Acker voor het verzorgen van de bloemenversiering en het prachtige stuk op het altaar en wie ik hierbij wellicht nog vergeet! Het was weer geweldig.

Cecile van Tiggelen,
vicevoorzitter van het bestuur van de parochie heilige Maria Sterre der Zee