Omdat het 40 jaar geleden is, dat dirigent Anton de Kort zijn werkzaamheden als kerkmusicus begon, richt de Koorstichting Cantorij der Basiliek op zondag 22 november een JUBILEUMCONCERT in. In de loop der tijd dirigeerde Anton de Kort meerdere koren, begeleidde hij als organist de kerkzang, maakte deel uit van diverse werkgroepen en doceerde o.a. voor de Ned. St. Gregoriusvereniging.
Als dirigent was hij destijds heel succesvol met het omvangrijke Jongerenkoor Hulst en het Madrigaalkoor Middelburg. Thans leidt hij de Zangvereniging Asaf en de Koorstichting Cantorij der Basiliek Hulst. Met het laatste koor maakte hij vele concertreizen, waarbij opgetreden werd in o.a. de Notre Dame te Parijs, de Dom van Trier, de Westminster Cathedral in Londen, de kathedralen van Straatsburg, Haarlem, Lille, Gent, Luxemburg en Antwerpen.
Vorig jaar werd met groot succes een concert verzorgd in de Madeleine te Parijs. Het was een wens van Anton de Kort om dit optreden in het kader van “Les Dimanches Musicaux” voor meer dan 800 toehoorders nog een keer te kunnen herhalen in de eigen omgeving. Een mooier kader dan de koorkerk van de basiliek van Hulst is immers nauwelijks denkbaar.
Het bestuur van de St. Willibrordusparochie maakt het financieel mogelijk om dit nu bij zijn jubileum te realiseren. Het repertoire bestaat uit hoogtepunten uit de koorliteratuur, gerangschikt in een gevarieerd, aantrekkelijk programma. Evenals in Parijs wordt aan het concert medewerking verleend door de veelbelovende sopraan Lies Vandewege en pianist Jos Vogel. Zij zijn tezamen met het koor en daarnaast ook solistisch te beluisteren.
De inrichters van het concert willen bovendien nog een ander doel dienen. Via een jonge inwoonster uit Hulst richt men de aandacht op het werk van de stichting “India’s Orphans – Nederland”, een organisatie die hulp biedt aan de ontheemden in India.
India’s Orphans – Nederland
Als 10-jarig meisje had ik een grote droom. Op een dag terugkeren naar India. Daar een aantal maanden verblijven en werken met de “onaanraakbaren”.
Ik ben altijd in mijn droom blijven geloven. Ik wist dat er een moment zou komen, dat het geen droom meer zou zijn. 7 Juni 2009, was dat moment. Niet wetende wat me te wachten stond, ben ik naar India vertrokken. Mijn grote droom tegemoet.
Ik vind het ontzettend mooi, om nu te vertellen over de droom die ik als tien jarig meisje had. Een droom, die ik nu als 24-jarige vrouw zo onverwachts, groots mag vertellen in het stadje Hulst, waar ik ben opgegroeid.
Het leven is onvoorspelbaar, er komen gebeurtenissen, momenten op je pad, die je niet verwacht.
Ik had nooit verwacht dat ik na mijn terugkomst uit India, zou kunnen vertellen dat ik werk voor de organisatie “Indian Orphans, Welness Foundation for Children”. Een organisatie die zich kleinschalig, maar effectief inzet voor de toekomst van weeskinderen.
Het is van levensbelang dat kinderen een stabiele basis hebben. Een veilige en vertrouwde omgeving, een familie. In huisjes zullen pleegouders komen te wonen, waar twee weeskinderen bij worden geplaatst. Naast eten, onderwijs, en medische voorziening voor de kinderen, is er speciale aandacht voor hun geestelijke, emotionele en lichamelijke ontwikkeling.
In veel landen, zo ook in India, zorgen kinderen vanaf heel jonge leeftijd voor hun ouders. Je kan en mag een cultuur niet veranderen. Maar je kan wel je kennis overdragen, laten zien dat het binnen een bepaalde cultuur ook anders kan. Daarom achten we het vanuit de organisatie van groot belang, dat de pleegouders werk hebben. Zodat zij niet afhankelijk zijn van hun kinderen.
Ze zullen Engelse les krijgen, vaardigheden aanleren, zoals het maken van tassen en sieraden en bijvoorbeeld het repareren van fietsen.
Dit project is de basis binnen onze organisatie.
In de toekomst willen we levensstandaard van de lokale bevolking in de omgeving verhogen. Zorgen voor kinderopvang, medische voorziening, tehuis voor ouderen, eten voor homeless people. Maar ook voorlichting wat betreft gezondheid, opvoeding, geboortebeperking, is een belangrijke continue ontwikkeling. Met uw steun zullen deze projecten zeker gerealiseerd kunnen worden.
De maanden dat ik in India, met homeless people heb gewerkt, heeft mij doen beseffen dat dit één van grote missies in mijn leven is. Wekenlang ben ik alleen naar de stations geweest, en heb mensen op een hele mooie, bijzondere en intense manier leren kennen. Dat we elkaars taal niet helemaal spraken, maakte niks uit. We spraken namelijk wel een andere taal die dezelfde was: de taal van respect en liefde.
Mensen, die op straat leven zijn niet de “onaanraakbaren”. Ze zijn mensen zoals iedereen, die evenveel recht hebben op eten, onderdak, medische zorg en onderwijs.
India zal nooit een land worden zonder armoede, het zal mij en geen enkele organisatie lukken om dit te bereiken. Maar je kan wel het leven van iemand iets aangenamer maken, een kind even kind laten zijn, zonder de zorgen van een volwassene.
Dat is en blijft de missie in mijn leven !
Sarah van Jole
Deze efficiënt werkende stichting realiseert kleinschalige hulpprojecten, waarin weeskinderen de kans op een beter bestaan wordt geboden. De opbrengst van het Jubileumconcert van de Cantorij der Basiliek wordt besteed aan het werk van deze stichting.
Het concert begint om 15 uur; reservering van toegangskaarten via tel. 0114-314829 en 0114-313640 wordt aanbevolen. De kerk is open vanaf 14.30 uur.
Mogen wij u dit bijzondere concert onder de aandacht brengen ?
Graag ontmoeten wij u onder het genot van een consumptie ook na afloop van het concert. Op informele wijze kunt u hierbij de dirigent, solisten en koorleden ontmoeten. Tevens kunt u kennis maken met medewerkers van de stichting “India’s Orphans – Nederland”.
Bestuur Koorstichting Cantorij der Basiliek