211117 kapel Clinge 1Het Mariakapelleke achter de voetbalvelden van Clinge… wie kent het niet?

Op een stukje ongebruikte grond bouwden enkele Clingenaren, met toestemming van de gemeente, eind jaren dertig een kapelleke en sindsdien is deze plaats, gelegen tussen bomen in een groene oase, een devotieplek voor Maria. Menige Clingenaar heeft hier wel al eens een kaarsje ontstoken of kwam gewoon even langs voor het bidden van een weesgegroetje. Het prachtig Mariabeeldje, O.L Vrouw van Clinge, is ontworpen door pastoor Gielliet, een man die Clinge een warm hart toedroeg.

Tot voor enkele jaren kwam in de meimaand dagelijks een grote groep mensen hier bijeen voor het bidden van de rozenkrans en enkele enthousiaste vrijwilligsters gaven het kapelleke wekelijks een schoonmaakbeurt.

211117 kapel Clinge 2Maar in de loop der jaren werd door alle weersomstandigheden flink wat verval merkbaar. Gelukkig werd er tijdig ingegrepen; Frans Plasschaert vernieuwde in 1989 het kapelleke en pastoor Jo van der Heyden wijdde het opnieuw in. Het kapelleke kreeg een tweede leven.

Zo’n 10 jaar geleden was er echter opnieuw veel schade, deze keer aan het dak. Dat is toen provisorisch opgeknapt, maar mede door het steeds toenemend vandalisme werden er regelmatig beschadigingen in en rond de kapel vastgesteld.

Frank de Keijzer, regelmatige bezoeker, wist dat schoonvader Frans, ondertussen al enige tijd overleden, dit verschrikkelijk zou gevonden hebben en zette zich in voor een flinke opknapbeurt. Met hulp van de gemeente Hulst en giften van mensen uit Clinge en Hulst, begon hij afgelopen voorjaar aan deze klus. Kapotte dakpannen werden vernieuwd, het hekwerk vóór de nis werd gerepareerd en de voorkant van het kapelleke werd voorzien van een nieuw boeiboord. Rondom werden struiken gesnoeid en schonk de gemeente Hulst 2 nieuwe zitbanken. Tot slot zorgde Frank dat alles opnieuw geschilderd werd en een grote schoonmaak kreeg. Met trots kan gezegd worden dat het Clingse kapelleke er schitterend bijligt.

211117 kapel Clinge 3Heel veel dank aan Frank die, waarschijnlijk onder het toeziend oog van schoonvader Frans, hier heel wat uren aan besteed heeft. En al werd veel gratis geschonken, zonder centjes is zo’n opknapbeurt niet mogelijk. Helaas is deze ‘financiële pot’ dan nu ook helemaal leeg. Daarom is elke bijdrage, welke volledige voor onderhoud zal besteed worden, van harte welkom.

Mocht u binnenkort een wandeling achter de voetbal/tennisvelden maken, vergeet dan zeker niet ons Mariakapelleke te bezoeken. Echt de moeite waard!

Annemie de Loos-Brijs

211117 kapel Clinge 4  211117 kapel Clinge 5  211117 kapel Clinge 6