Bisdom Breda, 20 mei 2020
In de parochies en andere instellingen van de rooms-katholieke Kerk wordt met ingang van 1 juni 2020 de publieke viering van de liturgie hervat. In gezamenlijkheid hebben de Nederlandse bisschoppen op 20 mei 2020 hiervoor het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ vastgesteld.
Uitreiking heilige communie vanaf 14 juni
Met ingang van 1 juni aanstaande kunnen de publieke vieringen in de kerken worden hervat met maximaal 30 gelovigen en met in achtneming van alle andere richtlijnen van het RIVM. Vanaf 1 juni wordt in de publieke vieringen nog niet de Heilige Communie uitgereikt. Dat gebeurt vanaf zondag 14 juni 2020 wanneer in de Nederlandse kerkprovincie het hoogfeest van Sacramentsdag wordt gevierd.
Het protocol dat zich richt zich tot alle gelovigen geeft richtlijnen om in de kerken op een veilige en waardige wijze de liturgie samen te kunnen vieren.
Protocol voor gelovigen
Dit protocol geldt voor iedereen die naar de kerk komt om een viering bij te wonen of op een andere manier van het kerkgebouw gebruik te maken. Van u wordt gevraagd deze richtlijnen op te volgen zodat alle aanwezigen waardig en veilig samen kunnen vieren.
Algemeen
Alle maatregelen inzake de anderhalve-meter-regel hygiëne - handen reinigen bij binnenkomst van de kerk, hoesten en niezen in ellenboog, gebruik van papieren zakdoekjes - en gezondheid - bij verkoudheidsklachten en/of verhoging thuis blijven- dienen door alle betrokkenen strikt nageleefd te worden. Degenen die deelnemen aan vieringen doen dat op eigen risico.
Liturgieviering
Reserveren
- U moet zich vooraf aanmelden.
Hygiëne
- U volgt bij binnenkomst de aanwijzingen voor plaatsing en bij het uitgaan de aanwijzingen om veilig naar de uitgang te gaan.
- Bij het kruisteken wordt het lichaam niet aangeraakt.
Viering van het woord
- Bij het drievoudig kruisteken vóór het evangelie wordt het lichaam niet aangeraakt.
Viering van het altaar
- Gelovigen houden elkaars hand niet vast tijdens het bidden van het Onzevader.
- Gelovigen geven elkaar bij de vredeswens niet de hand.
- Het in processie naar het altaar brengen van vruchten en groenten of andere gaven moet vermeden worden.
Uitreiking heilige communie
- U houdt anderhalve meter afstand van elkaar.
- U dient voor het ontvangen van de heilige hostie uw handen te reinigen.
- Kinderen die niet communiceren worden zonder aanraking gezegend op anderhalve meter afstand.
- Wilt u de heilige hostie niet met de hand aanraken, dan kan een eigen ‘corporale’ meegebracht worden op de hand en zo de heilige hostie naar de mond gebracht worden. Bij een corporale kunt u denken aan een kleine schone witte zakdoek.
Collecte
- U kunt bijdragen aan de collecte via een collectebus op een tafel bij de uitgang, via een bankoverschrijving of via een gift-app.
Sacrament van boete en verzoening (biecht)
- U kunt niet biechten in een biechtstoel.
- U kunt biechten in een te ventileren ruimte waar de priester en u anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.
Doopsel
- Het toedienen van het doopsel wordt uitgesteld.
- In geval van nood kan het doopsel thuis zelf door de ouders toegediend worden (nooddoop), in overleg met de pastoor. Daarna, op een later tijdstip, volgen de andere riten in de kerk (inclusief de zalving).
- Als de doop niet wordt uitgesteld moet bij het toedienen van het doopsel de regel van anderhalve meter zoveel mogelijk in acht worden genomen.
Vormsel
- Het ontvangen van het vormsel wordt uitgesteld.
Eerste communie
- Het ontvangen van de eerste communie door een groep wordt uitgesteld.
Sacrament van de zieken
- Bij zalving wordt de regel van anderhalve meter zoveel mogelijk in acht genomen.
Huwelijk
- Feliciteren bij huwelijksvieringen doet u zonder fysieke aanraking en met inachtneming van de anderhalve-meter-regel. Niet alleen in het kerkgebouw, maar ook in de trouwstoet houdt u anderhalve meter afstand.
Uitvaart
- Condoleren bij uitvaarten doet u zonder fysieke aanraking en met in achtneming van de anderhalve-meter-regel. Niet alleen in het kerkgebouw, maar ook op het kerkhof en in de rouwstoet houdt u anderhalve meter afstand.
Kinderwoorddienst
- Kinderen kunnen direct bij binnenkomst in de kerk naar hun eigen programma en naar de kinderoppas gaan.
Muzikale en vocale medewerking
- Er is alleen voorzang en er wordt niet meegezongen door gelovigen tijdens de viering.
Na afloop
- Napraten in groepjes en koffiedrinken in het kerkgebouw kan gezien de geldende maatregelen niet, maar kan wel plaatsvinden in een parochiezaal of in een tuin bij de kerk, waar u anderhalve meter afstand tot elkaar kunt bewaren.
Gebed en devotie
Maria
- Het Mariabeeld, schilderij of icoon mag niet worden aangeraakt of gekust.
- Bij het tappen van wijwater bij Lourdesgrotten en Mariakapellen gebruikt men een eigen fles/kan.
- U dient de kraan/drukknop na gebruik te ontsmetten.
Heiligen
- Het heiligenbeeld, schilderij, icoon of reliekschrijn mag niet worden aangeraakt of gekust.
Kaarsen
- Bij het kaarsenbranden en gebed dient u de anderhalve-meter-regel te volgen.
- De betaling van de kaarsen moet bij voorkeur contactloos plaatsvinden.
- Als dat niet kan dient u uw handen te ontsmetten alvorens te betalen.
- De kaars wordt aan een andere reeds brandende kaars aangestoken.
- Als dat niet kan gebruikt men een eigen aansteker of lucifer.
Andere activiteiten
Jeugdwerk
- Jongeren komen zoveel mogelijk zelf naar het parochiecentrum toe. Als zij worden gebracht door hun ouders met de auto, lopen de kinderen zelf naar het parochiecentrum.
- De leiders en jongeren hebben de tijd om aan te komen en te vertrekken, zonder extra contact momenten.
- Leiders en jongeren gaan na de bijeenkomst direct naar huis.
Diaconaal werk
- Bij het uitdelen van pakketten bij de voedselbank moeten de richtlijnen over afstand en hygiëne van het RIVM in acht worden genomen.
- U kunt een bijdrage leveren in de vorm van houdbare levensmiddelen af te geven voor de voedselbank als blijk van naastenliefde.
Bedevaarten
- Bedevaarten in groepen per bus kunnen alleen plaatsvinden, wanneer in de bussen gezorgd is voor een afstand van anderhalve meter tussen de passagiers die mondkapjes dragen, zoals in het openbaar vervoer.
- U kunt wanneer u niet naar het bedevaartsoord kunt komen telefonisch of via e-mail een kaarsje laten branden of een gebedsintentie aanvragen.
- De bepalingen voor reizen van de (buitenlandse) overheid moeten worden gevolgd.
- Digitale bedevaart: o via het online-platform https://sanctuarystreaming.eu/, gelanceerd door de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), worden eucharistievieringen en gebedsdiensten in onder meer Lourdes, Loreto, Czestochowa, Fátima en vele andere gelivestreamd.
Vergaderingen
- Zolang de anderhalve-meter-regel van kracht is worden bijeenkomsten thuis ontraden.
Perspectief op samen vieren
De bisschoppen benadrukken het belang om in de parochies en instellingen zorgvuldig te werk te gaan om zo goed mogelijk de veiligheid in de kerkgebouwen te kunnen waarborgen. Zij zijn blij dat er weer perspectief is op het samen kunnen vieren van de Heilige Mis, aanvankelijk met 30 en hopelijk vanaf 1 juli met 100 gelovigen.
Enkele kerken in Zeeuws-Vlaanderen gaan per 7 juni weer open
Aan de hand van bovenstaand protocol hebben de besturen van de drie parochies in Zeeuws-Vlaanderen met elkaar overlegd hoe er dit praktisch uitziet voor ons. Ook de pastores hebben dit gedaan. We zijn tot het volgende stappenplan gekomen om u aan te geven hoe de route is om te kunnen deelnemen aan de viering.
- Per 7 juni gaan de vieringen door in de basiliek van Hulst, de heilige Maria Hemelvaart in Aardenburg en één van de kerken in de Elisabethparochie.
- De heilge communie wordt uitgereikt vanaf 14 juni.
- Het plan moet in de ‘startkerken’ worden uitgetest en kan dan vanaf 1 juli worden uitgerold naar de andere kerken in de parochie. Je hoeft dan niet direct naar 100 te gaan.
- Uitgangspunt is dat iedereen minimaal 1,50 meter van elkaar komt te zitten, ook echtparen.
Brief van pastoor Wiertz namens het pastoraal team en parochiebesturen
Op maandag 25 mei en dinsdag 26 mei is er in de drie besturen en het pastoraal team gesproken over het protocol van de Nederlandse bisschoppenconferentie betreffende de herstart van de vieringen.
Wij horen uw roep om weer samen te komen en ook ons hart en ziel roepen om per 1 juni alle kerken te openen en om als geloofsgemeenschappen samen te vieren. Daarbij is het wel dat we de woorden van Jezus indachtig zijn: "Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel en geheel uw verstand" (Mt. 22, 37).
Ons verstand zegt ons dan ook dat we voorzichtig moeten blijven en alleen stapje voor stapje de kerken kunnen openen. Gezien de maatregelen vanuit de Nederlandse bisschoppen en lokale overheden moeten we alle krachten aanspreken om onze kerken in gereedheid te brengen en om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen voor en ook na de vieringen.
Daarom is onderstaand routeplan uitgezet:
In de week van 25 mei en 1 juni worden de kerken in gereedheid gebracht om te voldoen aan de 1,5 meter kerkelijke-samenleving, procedures uitgelegd aan alle vrijwilligers, aanmeldsysteem in werking gezet en de nodige aanschaffingen gedaan zoals handgel, hoestschermen, hostielepeltjes, etc. Tevens vindt er in deze periode overleg plaats met de gemeenten, waarin onze parochies zich bevinden, om de protocollen en instructies door te nemen.
Vanaf zondag 7 juni is er in elke parochie op zondag één eucharistieviering. Ons pastoraal team heeft twee priesters, pastoor Wiel Wiertz en kapelaan Jochem van Velthoven. De keuze is nu gevallen op de H. Willibrordusbasiliek in Hulst (11.00 uur), de Emmaüskerk in Terneuzen (11.00 uur) en de heilige Maria Hemelvaartkerk in Aardenburg (09.15 uur). Één van de priesters celebreert de viering in Aardenburg en Terneuzen en de tweede celebreert de viering in Hulst. Het volgende weekend wisselen zij. Op deze manier hoeven we geen beroep te doen op de op rust zijnde priesters, die ook al op leeftijd zijn. De aanvangstijden van de drie kerken blijven zo ook gerespecteerd.
Het aangepaste schema vindt u hieronder:
dag | datum | tijd | plaats | voorganger |
---|---|---|---|---|
zondag | 7 juni | 9.15 uur 11.00 uur 11.00 uur |
Aardenburg Terneuzen Hulst |
kapelaan Jochem van Velthoven kapelaan Jochem van Velthoven pastoor Wiel Wiertz |
zondag | 14 juni | 9.15 uur 11.00 uur 11.00 uur |
Aardenburg Terneuzen Hulst |
pastoor Wiel Wiertz pastoor Wiel Wiertz kapelaan Jochem van Velthoven |
zondag | 21 juni | 9.15 uur 11.00 uur 11.00 uur |
Aardenburg Terneuzen Hulst |
kapelaan Jochem van Velthoven kapelaan Jochem van Velthoven pastoor Wiel Wiertz |
zondag | 28 juni | 9.15 uur 11.00 uur 11.00 uur |
Aardenburg Terneuzen Hulst |
pastoor Wiel Wiertz pastoor Wiel Wiertz kapelaan Jochem van Velthoven |
Sommige kerken zijn geopend op de gebruikelijke tijden voor het aansteken van een kaarsje, zonder dat hier een viering plaatsvindt.
Voor deze vieringen in juni gelden een aantal voorwaarden zoals beschreven in het protocol van de Nederlandse bisschoppen. Onderstaand een korte samenvatting:
Aanmelden
In juni worden er per viering dertig kerkgangers toegelaten, dit is inclusief de koster en voorganger. Dat betekent dat u zich vooraf telefonisch moet aanmelden via het secretariaat van de eigen parochie in de week voorafgaande aan de viering (op maandag tot uiterlijk donderdag). Hierbij vragen wij u om uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. U krijgt dan op vrijdag een bevestiging of u op zondag bij de viering aanwezig kunt zijn.
Aanmelden kan voor één viering tegelijk. Er zal niet voor iedereen plaats zijn. Het is mogelijk dat u een week moet wachten.
Wanneer u zich aanmeldt, krijgt u de vraag of u corona gerelateerde klachten heeft die zouden kunnen wijzen op besmetting. Bij gezondheidsklachten blijft u thuis.
Naar de kerk
Als u op zondag naar de kerk komt is alleen de hoofdingang open. In de kerk meldt u zich bij de gastheer of gastvrouw, hij\zij zal uw naam opzoeken op de lijst van aanmeldingen. Ook wordt u gevraagd of u corona gerelateerde symptomen heeft.
U wordt gevraagd tijdig, maar niet eerder dan een half uur voor de viering, aanwezig te zijn in
verband met deze vragen.
Er zal ontsmettingsmiddel aanwezig zijn. Een gastvrouw/-heer reikt u dit middel aan bij binnenkomst.
Vervolgens wordt u via de looproute naar uw plaats begeleid, dit om de 1,5 meter afstand regel te respecteren.
Zingen
Samen zingen is nog niet toegestaan, ook onze koren mogen dat nog niet.
Uitreiking van de communie
Vanaf 14 juni is het weer toegestaan om de heilige communie te ontvangen.
In de kerk zal u de communiegang worden uitgelegd, volgt u alstublieft de aanwijzingen op van de gastheer/gastvrouw.
In juli willen we proberen om meerdere vieringen te houden. Onder welke condities dat in juli zal zijn, zoals het aantal kerkgangers, krijgt u nog te horen.
Wij realiseren ons dat de beperkingen en voorwaarden lastig voor u kunnen zijn, maar wij hopen dat u begrijpt dat wij als pastoraal team en besturen gehouden zijn aan de protocollen en eventuele aanvullende eisen vanuit de gemeente.
Contactgegevens secretariaten:
H. Maria Sterre der Zee: 0114-745000 (toets 1) tussen 9.30 uur en 12.00 uur iedere weekdag.
Elisabeth-parochie: 06 5399 7850 tussen 10.00 uur en 12.00 uur iedere weekdag.
arochie H. Andreas: 0117-453374 tussen 9.00 uur en 12.00 uur iedere weekdag.
Namens het pastoraal team en parochiebesturen,
pastoor W. Wiertz
Stappenplan voor de parochie H. Maria Sterre der zee
Aanmelden
- Om naar de viering te komen dient u zich aan te melden op het parochiecentrum, in juni bij voorkeur telefonisch 0114 745000 (1) of eventueel per mail . Vermeld ook a.u.b. uw eigen telefoonnummer, zodat we u kunnen bereiken, indien nodig.
- Er wordt een lijst van volgorde gehanteerd. Zijn er meer mensen aangemeld dan er in de kerk kunnen worden toegelaten, zal u worden gevraagd of u de week erop naar de viering wilt komen. Er wordt als het ware doorgeteld.
Zondag
- Als u op zondag naar de kerk komt, is alleen de hoofdingang open. De mensen, die binnen komen, worden gevraagd naar hun gezondheid, dus wordt gevraagd of u corona gerelateerde symptomen heeft. Uw naam wordt op een lijst afgevinkt. Deze lijsten worden bewaard, want mocht er Covid-19 besmetting uitbreken is het belangrijk dat de mensen, die in uw nabijheid zijn geweest in quarantaine kunnen gaan.
- U wordt gevraagd tijdig, maar niet vóór 10.30 uur, aanwezig te zijn in verband met deze vragen. Ook de afstand van anderhalve meter wordt hier gehanteerd middels strepen op de grond.
- Er zal ontsmettingsmiddel aanwezig zijn. Een gastvrouw/-heer reikt u dit middel aan bij binnenkomst.
- De mensen komen door de openstaande hoofdingang binnen en gaan door het middenpad naar de niet op naam gereserveerde plaatsen. In de basiliek komen alleen stoelen te staan, die worden gebruikt en er ligt een liturgieboekje op uw stoel. Het is niet toegestaan om op een andere plaats te gaan zitten. Ook worden de plaatsen bezet vanaf het altaar, geen stoelen overslaan a.u.b.
- De looproutes zijn in alle kerken bij binnenkomst door het middenpad van achter naar voren.
- Er mag niet worden gezongen.
Heilige communie
- Voor het ontvangen van de heilige communie gaan de gelovigen, beginnend vanaf de eerste rij en beginnend aan één kant via de zijgang naar achteren, ze houden daarbij 1,5 meter afstand. Achteraan staat een tafel met een flacon ontsmettingsmiddel, waar de gastheer/-vrouw de handen van de gelovigen ontsmet om dan verder via het middenpad naar voor te gaan om de heilige communie te ontvangen.
- De uitreiking van de heilige communie gebeurt met een daarvoor bestemd schepje (of passend pincet).
- Tussen de bedienaar van de heilige communie en de communicant staat een hoestscherm. Onder dit hoestscherm wordt de heilige communie op de hand van de communicant gelegd met het schepje (of pincet).
Verlaten van de kerk
- Bij het verlaten van de kerk volgen de mensen de pijlen naar de marktzijde. De gastheer of –vrouw geeft volgorde van vertrek aan.
- Er worden geen collectes gehouden tijdens de viering. Bij het verlaten van de kerk staat aan de marktkant op een tafel een collectebus / -schaal.
Tijdens de viering kunnen passanten niet in de kerk komen om een kaars op te steken.
Namens pastoresteam en bestuur parochie heilige Maria Sterre der Zee
Cecile van Tiggelen