Kindernieuwsbrief Pinksteren 01

Beste kinderen,
Op zondag 31 mei is het Pinksteren. Dat is een groot feest, omdat op die dag de heilige Geest over de apostelen kwam. Met Pinksteren wil Hij ook bij ons komen. Hij maakt ons heel rijk en geeft ons ‘gaven’ en ‘vruchten’. In deze nieuwsbrief leggen we uit wat die gaven en vruchten zijn en hoe jij die ook kunt ontvangen!  Veel bid, lees- en knutselplezier,

diaken Egbert, Ineke, kapelaan Jochem en Brechje

Kindernieuwsbrief Pinksteren 02 
De afbeeldingen/foto’s zijn van C. Loenen, pixabay, Bob Leenders, shutterstock.com en dibujosparacatequesis.blogspot.com.

Wil je deze gratis nieuwsbrief ook met de post thuis ontvangen?
Stuur een mailtje naar: .

De heilige Geest in ons leven

Kindernieuwsbrief Pinksteren 03 Wie is de heilige Geest?
De heilige Geest helpt ons om Jezus te begrijpen én om sterke christenen van ons te maken. Jezus zelf heeft ons de heilige Geest beloofd: “Dan zal de Vader op mijn gebed u een andere helper geven” (Johannes 14, 16). En die kwam! Het eerst bij de leerlingen. Dat ging zo:
Tien dagen nadat Jezus naar de hemel was gegaan en de apostelen bang bij elkaar zaten gebeurde het. Er kwam een gedruis als een sterke wind en er kwam iets dat op vuur leek en op ieder van hen neerkwam. Hun angst was weg en in plaats daarvan gaf de heilige Geest ze heel veel moed. Ze gingen naar buiten en vertelden in allerlei talen over Jezus. Wel 3.000 mensen uit allerlei landen wilden vanaf die dag Jezus volgen!
Kun je nagaan hoe krachtig de Heilige Geest is!
Kindernieuwsbrief Pinksteren 04

 

Waarom hebben we de heilige Geest nodig?

De heilige Geest helpt ons om Jezus te begrijpen en Hem te kennen. Als je Jezus in je hart hebt ontvangen, dan heeft
Hij je zéker blij gemaakt. Dat is de heilige Geest die dit geeft. Ook als je een verhaal uit de Bijbel hoort en je denkt: “Dit is bijzonder. Het is net alsof God het tegen mij zegt”, dan heb je ook de heilige Geest ervaren. God geeft ons ook de heilige Geest om anderen over Jezus te vertellen. Jezus is niet alleen voor ons -diaken Egbert, Ineke, kapelaan Jochem en Brechje- gekomen. En ook niet alleen voor jou! Hij is er voor álle mensen! Het is dus de bedoeling dat we anderen over Hem vertellen. Gelukkig geeft de heilige Geest ons allerlei ‘vruchten’ en ‘gaven’ die daarbij goed van pas komen!

De gaven van de heilige Geest zie je hieronder. Over de vruchten van de Geest vind je meer op het knutselblad.

Kindernieuwsbrief Pinksteren 05

Paus Franciscus legt uit hoe we bijvoorbeeld de gave van wijsheid kunnen leven in
ons eigen leven. Hij zegt: “We zien dingen vaak met onze eigen ogen, zoals wij ze willen zien: met liefde, haat of jaloezie. Dat zijn onze eigen ogen. Wijsheid is wat de heilige Geest ons geeft. Dan zien we alles met Gods ogen.”
Kindernieuwsbrief Pinksteren 06

 

Ook aan kinderen worden gaven gegeven:

Brechje: “Lang geleden was ik op een katholiek zomerkamp. Tom en ik leidden een groepje kinderen. Ik wist dat Tom erg aan het worstelen was: of hij priester moest worden of dat God wilde, dat Hij ging trouwen. Op de laatste dag gingen we voor elkaar bidden. Een meisje van 9 jaar -dat niets wist- legde haar hand op Tom en bad heel overtuigend: “God, ik bid U voor Tom, dat hij een heel lieve echtgenoot mag zijn en een goede vader voor zijn kinderen”. Tom keek mij blij aan en zei later: “Wow, dit was een antwoord van God!”. En dat is gebeurd. Niet lang daarna vond hij een lieve vrouw en kreeg met haar zes mooie kinderen. “ Dat meisje van 9 jaar had een ‘woord van kennis’ zou je kunnen zeggen: de heilige Geest had haar Gods plan met Tom ingefluisterd, terwijl ze het eigenlijk niet door had. Zo werkt de Geest door je heen als je bidt en je hart hebt geopend voor God. Misschien heeft de heilige Geest zo ook al eens door jou gesproken!
 
Vraag aan kapelaan Jochem:
Wat betekent "ontvangen van de heilige Geest",  zoals we bidden in de geloofsbelijdenis?
(jongen van 7 jaar uit de eerste communiegroep in Oosterhout)

Wist je dat de geloofsbelijdenis bestaat uit 12 artikelen? Jouw vraag gaat over artikel 3: Jezus Christus is ontvangen van de heilige Geest, geboren uit de maagd Maria. God houdt zoveel van ons, dat Hij mens wilde worden om zo met ons mee te leven. God wilde laten zien "ik ben bij jullie". Als jullie kijken naar mijn Zoon, dan zien jullie Mij. Hij bedacht een plan en vroeg aan de engel Gabriël om Hem te helpen. De engel Gabriël werd naar Maria gestuurd met een boodschap. Je kunt je misschien voorstellen dat Maria eerst even schrikt van de engel. Hoe zou jij reageren als een engel naar je toekomt? De engel Gabriël stelt Maria direct op haar gemak en vertelt dat ze niet bang hoeft te zijn, want God houdt heel veel van haar. Dan komt de engel met de boodschap: "Zie, je zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen, die je de naam Jezus moet geven". Maria zal moeder worden en Jezus ontvangen: "Gezegend is Jezus de vrucht van uw schoot." Maria snapt niet goed hoe dat kan. Zij weet ook dat de kinderen geboren worden uit de liefde tussen een man en een vrouw. Daarom vraagt ze aan de engel Gabriël: "Hoe zal dat gebeuren, als ik geen man heb?" Dan zegt de engel: "De heilige Geest zal over u komen.." En zo wordt Maria zwanger. Ze ontvangt van de heilige Geest het kindje Jezus, de zoon van God. Jezus is dus een kind van Maria én van de heilige Geest geworden. Maria wordt daarom ook aangeroepen als bruid van God, de heilige Geest. Hij is de Heer, die het leven geeft. De heilige Geest heeft ervoor gezorgd, dat Maria Jezus krijgt. Dat is een wonder! Zo werd Jezus mens én God.

kapelaan Jochem

Kapelaan Jochem is elke woensdag- en zondagavond om 19.00 uur live te zien op Facebook!
Deze uitzending is te zien op: www.facebook.com/gezinspastoraat.

Kindernieuwsbrief Pinksteren 07
Kindernieuwsbrief Pinksteren 08We hebben een geweldig Geloofsfeest voor jullie voorbereid! Dat is gepland op 4 juli. Vanwege corona wordt dat misschien verplaatst. We laten het in elk geval doorgaan.
Op onze website: www.gezinengeloof.nl/feest kun je lezen wanneer het gaat gebeuren. Dus houd die goed in de gaten. Dit mooiste feest van het jaar, mét Matthijs & Henkie wil je niet missen!

Deze kindernieuwsbrief is gratis, maar kost natuurlijk wel geld. Als je een gift overmaakt kunnen meer kinderen ‘m lezen. Dat kan via: Sint Franciscuscentrum, donatie kindernieuwsbrief, NL91 RABO 0158 784022. Dit geld wordt voor 100% aan deze brief besteed.