Bonensoep:

Ingediënten:

  • 1 groene paprika
  • 1 Spaanse peper
  • Olijfolie
  • 5 dl tomatensap (fritto aanlengen met water tot 500 ml)
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 blik bruine bonen (800 gr)
  • Vers gemalen peper
  • 250 tot 300 gr chorizo

Bereiding:

  • Maak paprika schoon en snijd in kleine stukjes.
  • Halveer de Spaanse peper en verwijder de zaadlijsten en snijd in ragfijne reepjes.
  • Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de paprika in enkele minuten.
  • Voeg de gesneden peper toe en fruit samen 1-2 minuten.
  • Schenk de fritto plus het water hierbij en verkruimel de bouillonblokjes erboven.
  • Breng aan de kook.
  • Spoel intussen de bruine bonen in een zeef schoon.
  • Voeg de bonen aan de soep en vul aan met ca 400 dl water.
  • Laat ca 10 minuten koken.
  • Snijd de chorizo in dikke plakken. Eventueel nog eens halveren.
  • Verwarm de stukjes chorizo in de soep.

Geurige gestoofde kip en paprika:

Ingediënten:

  • 1 el milde paprikapoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 3 el olijfolie
  • 300 kipfilet in grove stukken gesneden (maat: gehalveerde kipfilethaasje)
  • 2 rode parika’s
  • 4 tomaten
  • 150 ml kippenbouillon

Bereiding:

  • Marinade maken van paprika, kaneel, komijn en olijfolie.
  • Kipfiletblokken in de marinade leggen, even laten staan.
  • Paprika in blokjes snijden, tomaten in stukjes snijden.
  • De kipfilet in een pan doen, de paprika en tomaat erbij doen.
  • Schenk nu de kippenbouillon erbij en stoof dit in 1½ uur gaar.
  • Langer stoven kan ook.

Peren in espressosiroop met mascarpone

Ingediënten:

  • 4 handperen
  • 75 gr suiker
  • Gemalen kardemom
  • 8 zakjes instant espresso (doos 25 van Nescafé)
  • 1 bakje mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • Bastognekoeken, verkruimeld

Bereiding:

  • In pan 500 ml water aan de kook brengen.
  • Peren schillen, klokhuis eruit halen en in kwart snijden (eventueel in blokjes).
  • Suiker, kardemom en espressopoeder in kokend water oplossen.
  • Vuur laag draaien en peren in de pan doen.
  • Met deksel schuin op de pan 15 tot 30 min. zachtjes tegen de kook aan houden tot ze zacht zijn.
  • Peren af laten koelen, regelmatig omwentelen zodat ze mooi gelijkmatig bruin kleuren.
  • Mascarpone los kloppen. Slagroom kloppen en mengen met de mascarpone.
  • Mascarpone in bakje doen, perenblokjes erop leggen en bastognekruimels erop doen.

Mangomousse:

Ingediënten:

  • 300 ml yoghurt
  • 2 of 3 mango’s
  • 2 el limoensap
  • 75 gr suiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 of 3 blaadjes gelatine

Bereiding:

  • Gelatineblaadjes laten weken in ruim koud water
  • Mango’s schillen, vruchtvlees van pit doen en pureren.
  • In pan mangopuree met limoensap en de helft van de suiker 3 minuten laten koken.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur door de mangopuree roeren. Mengsel laten afkoelen, af en toe omscheppen.
  • Slagroom met andere helft van de suiker stijfkloppen.
  • Yoghurt door de mangopuree roeren, slagroom erdoor spatelen.
  • Mangomousse verdelen over schaaltjes en in koelkast laten opstijven.

Appelpartjes in siroop met vanillekwark:

Ingediënten:

  • 2 Golden delicious
  • Appelsap
  • Suiker
  • 500 magere kwark
  • 250 ml slagroom
  • Kaneel

Bereiding:

  • Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in dunne slices snijden.
  • In droge koekenpan met anti-aanbaklaag partjes leggen, suiker erover strooien en even laten bakken tot het smelt. Appelsap erover heen gieten en laten koken.
  • Slagroom kloppen.
  • Kwark loskloppen en bij de slagroom doen.
  • Kwark in schaaltje, appeltjes er op leggen plus een beetje siroop. Daarna kaneel erover strooien.

Adukibonencake:

Ingediënten:

  • 75 gr gedroogde adukiboontjes
  • 150 bloem
  • 100 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr gemengde noten (ongezouten)
  • 125 gr suiker
  • 140 gr zonnebloemolie
  • 3 grote eieren
  • 1 (pers)sinaasappel
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl Chinees vijfkruidenpoeder

Bereiding:

  • Zet de bonen 8-12 uur in de week in ruim koud water.
  • Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe in een kommetje.
  • Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Pers de sinaasappel uit en meet 100 ml af. Giet dit ook in het kommetje. Laat 2 tot 3 uur weken.
  • Kook de bonen in het weekwater in ± 45 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven op 180⁰C.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier.

  • Maal de noten grof.
  • Voeg de abrikozen met sap eraan toe.
  • Doe de gare boontjes, suiker en zonnebloemolie in de keukenmachine en maal tot een glad, paarsbruin gespikkeld geheel.
  • Mix vervolgens de eieren erdoor.
  • Giet het vloeibare mengsel in de kom met noten-abrikozen en schep alles goed door elkaar.
  • Zeef bloem, bakpoeder en vijfkruidenpoeder erboven en schep alles tot een geheel.
  • Giet het beslag in de cakevorm. Zet hem iets onder het midden van de oven en bak de cake gaar en goudbruin in ± 45 minuten.
  • Check met satéprikker, die moet er nét niet meer nat uitkomen.
  • Laat 10 minuten staan, stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen.