Bonensoep:
Ingediënten:
- 1 groene paprika
- 1 Spaanse peper
- Olijfolie
- 5 dl tomatensap (fritto aanlengen met water tot 500 ml)
- 2 bouillonblokjes
- 1 blik bruine bonen (800 gr)
- Vers gemalen peper
- 250 tot 300 gr chorizo
Bereiding:
- Maak paprika schoon en snijd in kleine stukjes.
- Halveer de Spaanse peper en verwijder de zaadlijsten en snijd in ragfijne reepjes.
- Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de paprika in enkele minuten.
- Voeg de gesneden peper toe en fruit samen 1-2 minuten.
- Schenk de fritto plus het water hierbij en verkruimel de bouillonblokjes erboven.
- Breng aan de kook.
- Spoel intussen de bruine bonen in een zeef schoon.
- Voeg de bonen aan de soep en vul aan met ca 400 dl water.
- Laat ca 10 minuten koken.
- Snijd de chorizo in dikke plakken. Eventueel nog eens halveren.
- Verwarm de stukjes chorizo in de soep.
Geurige gestoofde kip en paprika:
Ingediënten:
- 1 el milde paprikapoeder
- 2 tl kaneel
- 1 tl komijn
- 3 el olijfolie
- 300 kipfilet in grove stukken gesneden (maat: gehalveerde kipfilethaasje)
- 2 rode parika’s
- 4 tomaten
- 150 ml kippenbouillon
Bereiding:
- Marinade maken van paprika, kaneel, komijn en olijfolie.
- Kipfiletblokken in de marinade leggen, even laten staan.
- Paprika in blokjes snijden, tomaten in stukjes snijden.
- De kipfilet in een pan doen, de paprika en tomaat erbij doen.
- Schenk nu de kippenbouillon erbij en stoof dit in 1½ uur gaar.
- Langer stoven kan ook.
Peren in espressosiroop met mascarpone
Ingediënten:
- 4 handperen
- 75 gr suiker
- Gemalen kardemom
- 8 zakjes instant espresso (doos 25 van Nescafé)
- 1 bakje mascarpone
- 250 ml slagroom
- Bastognekoeken, verkruimeld
Bereiding:
- In pan 500 ml water aan de kook brengen.
- Peren schillen, klokhuis eruit halen en in kwart snijden (eventueel in blokjes).
- Suiker, kardemom en espressopoeder in kokend water oplossen.
- Vuur laag draaien en peren in de pan doen.
- Met deksel schuin op de pan 15 tot 30 min. zachtjes tegen de kook aan houden tot ze zacht zijn.
- Peren af laten koelen, regelmatig omwentelen zodat ze mooi gelijkmatig bruin kleuren.
- Mascarpone los kloppen. Slagroom kloppen en mengen met de mascarpone.
- Mascarpone in bakje doen, perenblokjes erop leggen en bastognekruimels erop doen.
Mangomousse:
Ingediënten:
- 300 ml yoghurt
- 2 of 3 mango’s
- 2 el limoensap
- 75 gr suiker
- 250 ml slagroom
- 2 of 3 blaadjes gelatine
Bereiding:
- Gelatineblaadjes laten weken in ruim koud water
- Mango’s schillen, vruchtvlees van pit doen en pureren.
- In pan mangopuree met limoensap en de helft van de suiker 3 minuten laten koken.
- Gelatine uitknijpen en van vuur door de mangopuree roeren. Mengsel laten afkoelen, af en toe omscheppen.
- Slagroom met andere helft van de suiker stijfkloppen.
- Yoghurt door de mangopuree roeren, slagroom erdoor spatelen.
- Mangomousse verdelen over schaaltjes en in koelkast laten opstijven.
Appelpartjes in siroop met vanillekwark:
Ingediënten:
- 2 Golden delicious
- Appelsap
- Suiker
- 500 magere kwark
- 250 ml slagroom
- Kaneel
Bereiding:
- Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in dunne slices snijden.
- In droge koekenpan met anti-aanbaklaag partjes leggen, suiker erover strooien en even laten bakken tot het smelt. Appelsap erover heen gieten en laten koken.
- Slagroom kloppen.
- Kwark loskloppen en bij de slagroom doen.
- Kwark in schaaltje, appeltjes er op leggen plus een beetje siroop. Daarna kaneel erover strooien.
Adukibonencake:
Ingediënten:
- 75 gr gedroogde adukiboontjes
- 150 bloem
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 100 gr gemengde noten (ongezouten)
- 125 gr suiker
- 140 gr zonnebloemolie
- 3 grote eieren
- 1 (pers)sinaasappel
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl Chinees vijfkruidenpoeder
Bereiding:
- Zet de bonen 8-12 uur in de week in ruim koud water.
- Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe in een kommetje.
- Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Pers de sinaasappel uit en meet 100 ml af. Giet dit ook in het kommetje. Laat 2 tot 3 uur weken.
- Kook de bonen in het weekwater in ± 45 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
- Verwarm de oven op 180⁰C.
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Maal de noten grof.
- Voeg de abrikozen met sap eraan toe.
- Doe de gare boontjes, suiker en zonnebloemolie in de keukenmachine en maal tot een glad, paarsbruin gespikkeld geheel.
- Mix vervolgens de eieren erdoor.
- Giet het vloeibare mengsel in de kom met noten-abrikozen en schep alles goed door elkaar.
- Zeef bloem, bakpoeder en vijfkruidenpoeder erboven en schep alles tot een geheel.
- Giet het beslag in de cakevorm. Zet hem iets onder het midden van de oven en bak de cake gaar en goudbruin in ± 45 minuten.
- Check met satéprikker, die moet er nét niet meer nat uitkomen.
- Laat 10 minuten staan, stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen.