130212 Oecumenisch leerhuis over spiritualiteitDe laatste avond oecumenisch leerhuis van het seizoen 2012/2013 zal in het teken staan van een bijzondere spirituele film. De filmkeuze is gevallen op de Japanse productie Departures uit 2009 van de regiseur Yojiro Takita. In dat jaar werd deze film als buitenlandse film bekroond met een Oscar.

Departures volgt de diepgaande en soms komische kennismaking van Daigo Kobayashi met de dood terwijl hij de wonderen, vreugde en betekenis van het leven ontdekt. Daigo is een getalenteerd cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp,
waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen.
Hoewel zijn vrouw en zijn vrienden neerkijken op het werk van uitvaartverzorger, weigert Daigo zijn baan op te zeggen. Hij raakt steeds meer bedreven in de officiële rituelen en door de dagelijkse confrontatie met de dood, begint hij eindelijk in te zien waar het in het leven werkelijk om draait. Het is bijzonder hoe deze verandering in zijn leven en in dat van zijn omgeving wordt vertolkt. Hier is zeker sprake van een groeiend spiritueel bewustzijn. De serene rust die in de film mede wordt bepaalt door de passende muziek en de sterke vertolking van de hoofdacteur laat een diepe indruk op de kijker na.

Deze avond is gepland voor dinsdag 19 februari om 19.15 uur in het Poorthuis, Cloosterstraat 10 te Kloosterzande. Vanwege de lengte van de film leek het ons verstandig om de avond eerder aan te vangen, waardoor we na de film er met elkaar nog een korte bespreking aan kunnen wijden. Opgave vooraf – ’t liefst voor zondag 17 februari zou fijn zijn- en kan bij pastor Ralf Grossert (T. 313299) of ds. Pieter Overduin (T. 68360). De toegang is gratis.