ehc

Aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar wordt ook de ‘aftrap’ gegeven voor de voorbereidingen voor de eerste heilige communie.
De sluiting van een 4-tal kerken begin 2016 en de verandering in functie voor sommige kerkgebouwen heeft ook gevolgen gehad voor de eerste heilige communie. De eerste heilige communie vieringen worden vanaf 2016 nog maar enkel gevierd in die kerkgebouwen die de functie ‘kerk’ hebben. Dat zijn voor onze parochie: Boschkapelle, Clinge, Hulst, Koewacht en Kloosterzande De kinderen van de andere parochiekernen sluiten zoveel mogelijk clustergewijs aan bij deze kerken.

We kennen in onze parochie 5 clusters:

 1. Noord: Kloosterzande, Lamswaarde(kapel) en Terhole (gesloten)
 2. Oost: Clinge, Nieuw Namen (kapel) en Graauw (gesloten)
 3. Zuid: Koewacht, Heikant (kapel) en St. Jansteen (gesloten)
 4. West: Boschkapelle, Hengstdijk (kapel) en Stoppeldijk (gesloten)
 5. Midden: Hulst

Dat heeft als gevolg dat er in onze parochie maximaal 5 eerste heilige communievieringen worden aangeboden, zoals dit het geval is in 2017.

De opbouw van eerste heilige communie kent vanaf die tijd ook een vast patroon, dat voor alle clusters opgaat:

 1. Informatieavond voor ouders, zowel inhoudelijk als voor praktisch zaken. Inhoudelijk door de verantwoordelijke pastor en de praktische kant door de werkgroep. Deze vindt plaats aan het begin van het nieuwe kalenderjaar.
 2. Momenten van voorbereiding aan de kinderen. Dit gebeurt nog variërend: soms onder schooltijd door de pastor, soms na schooltijd door de pastor, soms onder schooltijd door iemand van de werkgroep, soms na schooltijd door de werkgroep of door een leerkracht onder schooltijd. De methode die gebruikt wordt ter voorbereiding is bijna voor iedereen dezelfde.
 3. Ter voorbereiding van de kinderen wordt ook in elk cluster een zogenaamde speurtocht gehouden. De kinderen bezoeken dan de kerk waar ze de eerste heilige communie zullen gaan doen en middels een aantal opdrachten ‘speuren’ ze door het kerkgebouw.
 4. In elk cluster is er een zogenaamde kennismakingsviering (KMV): hierin worden de kinderen tijdens een viering ‘voorgesteld’ aan de geloofsgemeenschap. De verantwoordelijke pastor voor de eerste heilige communie gaat hierin voor.
 5. De eerste heilige communieviering zelf (EHC). Deze wordt voorgegaan door de pastoor van de parochie (pastoor Wiertz) en de verantwoordelijke pastor voor de EHC (pastor K. V.d. Wiele).
 6. De naviering (NAV of terugkomviering). Deze wordt niet in elk cluster gehouden.

De planning van al deze activiteiten vind plaats in september van het voorafgaande jaar. M.u.v. de datum van eerste heilige communieviering zelf. Deze trachten we te plannen net vóór het einde van het schooljaar.

Panning van de KMV, EHC en NAC 2017:

parochiekernkennismakingsvieringeerste communieviering  naviering 
Clinge 

24 maart 19.00 uur

19 mei om 11.00 uur 23 juni 19.00 uur 
Hulst  18 maart 11.00 uur  22 april om 11.00 uur  13 mei 11.00 uur 
Kloosterzande  18 maart 9.30 uur  10 mei om 9.30 uur 10 juni 9.30 uur 
Koewacht 8 april 9.30 uur  27 mei om 9.30 uur -

Elk jaar wordt er ook een ‘thema’ gekozen die als leidraad dient voor de alle drie de vieringen rondom de eerste heilige communieviering. Voor 2017 is dat:

 • KMV = groeien;
 • EHC = grond onder je voeten;
 • NAV = doorgroeien

Terugblik op Feest in de Kerk op 8 januari 2017

Bij Maria, Jozef en Jezus op Kraamvisite

170108 feest in de kerk

Op zondag 8 januari verzamelden bijna 40 kinderen met hun mama’s en papa’s, opa’s en oma’s in de kerk van Hengstdijk. Feestelijke vlaggetjes en ballonnen lieten zien: Hier valt iets te beleven. De kinderen kwamen niet met lege handen, maar hadden cadeautjes meegenomen voor gezinnen, die wat hulp kunnen gebruiken. Het verhaal werd verteld, de afbeeldingen werden getoond met een beamer en daarna gingen we in de kerk op zoek naar de cadeaus die de wijzen uit het verhaal hadden meegebracht voor de kleine Jezus, goud, wierook en mirre. We zongen liederen. Er werden kronen gemaakt, ieder kind mag koning zijn! We maakte wenssterren op een stokje. Je kon ook helemaal in het verhaal stappen, herder of koning, schaap of engel worden. Er waren kleurplaten. En toen, toen was het eindelijk zo ver, op bezoek bij Jezus en zijn papa en mama (en zijn broers). En natuurlijk waren er daarna soepstengels met blauwe muisjes. Het was echt feest in de kerk! Dank aan iedereen voor de geweldige sfeer! Dank aan iedereen die op welke manier dan ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan deze deugddoende middag. Noteer alvast 11 november in de agenda, dan hebben we weer Feest in de Kerk.

Feest in de Kerk op 8 januari 2017, foto's

Feest in de Kerk op 8 januari 2017, de dag zelf

Welkom

Verzamelen meegebrachte cadeaus
(voor eventueel Voedselbank, Melkkan, gezinnen die we kennen)

Lied: er is een kindeke geboren

Verhaal vertellen: Het kindje in de stal

Op een dag, heel lang geleden, waren Maria en Jozef op weg. Ze moesten ver lopen, naar de stad Bethlehem. Daar wilde de baas van het land, alle mensen van zijn land laten tellen. Ook Jozef en Maria en hun kindje, dat nog in de buik van Maria zat. Het werd donker, maar Maria en Jozef waren er nog niet. Ze hadden honger en ze waren doodmoe van de reis. Ze klopten bij heel veel mensen aan. Maar niemand wilde hen binnenlaten. Aan de overkant van de weg zagen ze opeens een stal. Daar konden ze slapen, samen met de dieren van de wei. Gelukkig maar, want Maria wilde gaan liggen. Ze voelde dat haar kindje nu heel gauw zou komen. Die nacht werd Jezus geboren in de stal. Maria en Jozef waren nog nooit zo blij geweest. Ze knuffelden en streelden hun kindje. En ze legden Jezus warm ingepakt in het stro. Ver daarvandaan sliepen herders bij hun schapen. Opeens werden ze wakker van een fel licht. Het was een engel, die zei: ’Luister, en wees niet bang. Vannacht is Jezus geboren. Hij zal iedereen blij maken.’ Nieuwsgierig stonden de herders op. Ze wilden meteen naar Jezus toe. ‘Die kant uit,’ zei de engel nog. ‘Altijd rechtdoor.’ De schapen liepen vrolijk met de herders mee. Opeens zagen ze een stal, waar licht brandde. Zou het daar zijn? In een ander land keken drie koningen naar de sterren. Opeens zagen zij een fel licht. Een ster, zo helder dat het pijn deed aan hun ogen. Ze wisten niet wat ze zagen. ‘Die ster wijst ons de weg!’ riepen ze toen. ‘We moeten die kant uit. Daar is een nieuwe koning geboren!’ De drie koningen namen elk een cadeautje mee. Ze sprongen op hun kamelen en reden snel door de nacht. Heel in de verte zagen ze een lichtje en de grote ster... Zou het daar zijn? Wat waren de herders en de koningen blij! Zij mochten de pasgeboren Jezus zien! De herders gaven hem een knuffel, de koningen een cadeautje. Nu weet natuurlijk iedereen wie Jezus is. Hij is geboren op de dag die we Kerstmis noemen. Als jij dan een kerstcadeautje krijgt, is dat ook een beetje een verjaardags-cadeautje, van Jezus.

Kort gesprekje n.a.v. verhaal

Doe-activiteit: Speuren in de kerk

De drie koningen hebben hun cadeaus verstopt in de kerk.
Wie helpt zoeken naar goud, wierook en mirre?

Aan de slag in groepjes

 • werkwinkel 1: Kronen maken
  Iedere kind kan een koning zijn!
 • werkwinkel 2: Sterrewensen

  Knutsel en kleur sterren en schrijf/ teken er een wens op.

 • werkwinkel 3: Verkleed je als herder of koning.

 • werkwinkel 4: Lied
  lied 520 uit het Liedboek: De wijzen

 • werkwinkel 5: Kleurplaten (reserve)

Op kraamvisite

Om 15.30 uur komen Maria, Jozef en het kind langs.
De kinderen gaan in groepjes op kraamvisite.
Ze halen achter in de kerk een cadeautje op (zelf meegebracht)
Daarna zijn er beschuit/lange vingers met muisjes en iets te drinken aan de bar.

Iedereen wel thuis

De kinderen krijgen als ze naar huis gaan, doopsuiker mee.

Wij wensen iedereen dat wij als goud zullen stralen voor de mensen om ons heen.
Dat wij voor elkaar zijn als wierook, die het leven een heerlijke geur geeft en het tot een feest maakt; en dat wij mogen zijn als mirre en elkaar beschermen tegen bederf en verval.


Feest in de Kerk op 8 januari 2017, uitnodiging

Beste kinderen, beste ouders

170108 beschuit muisjesOp zondag 8 januari 2017 vieren we opnieuw Feest in de Kerk. Voor alle kinderen van de basisschool organiseren we in de kerk van Hengstdijk een kraamvisite van 14.00 uur tot 16.00 uur.

We nodigen alle kinderen en hun ouders en grootouders uit om net als de koningen op kraamvisite tcde komen bij Maria en Jozef en de kleine Jezus.

We gaan luisteren naar het verhaal, we maken kronen en sterren, we moeten
ook nog even speuren naar de cadeaus
van de koningen, we leren een lied en natuurlijk is er ook beschuit met muisjes!

We vragen de kinderen ook een cadeautje mee te brengen. De cadeautjes kunnen van alles zijn, van iets leuks tot iets nuttigs. De cadeautjes worden bezorgd aan gezinnen die het nodig hebben.

We zien je graag op zondag 8 januari in Hengstdijk!

170108 Feest in de kerk Uitnodiging Kraamvisite

Terugblik op Feest in de Kerk op 17 april 2016

160417 feest in de kerkZondagmiddag 17 april was het zover: na de eerste editie van Feest in de Kerk in oktober 2015, in de kerk van Clinge, volgde nu de tweede editie van dit event, deze keer in de Hof te Zandekerk te Kloosterzande. Het thema luidde: ‘Nieuw leven, een lente speurtocht’.

Ondanks het minder gunstige weer werd het toch een feestelijk gebeuren met ruim 20 kinderen vergezeld van hun ouder(s) en een flink aantal vrijwilligers. Een woord van dank is dan ook zeker op z’n plaats voor hen die meewerkten aan de voorbereiding en uitvoering.

De kinderen gingen in 4 groepjes de verschillende opdrachten langs: zo waren daar:

 • zoek het licht
  Materiaal: klei, voorbeelden van kandelaars, theelichtjes, sateprikkers, bordjes,...

  Een verhaal over licht wordt gelezen. Het licht van de zon, van een kaars, elektrisch licht...
  Maar ook: licht zijn voor een ander. Hoe gaat dat? Gesprekje over de betekenis van licht, over licht/donker en hoe belangrijk licht is voor alles wat leeft. Licht is ook kwetsbaar: het vlammetje van een kaars kan zo uitwaaien. Met de klei die de kinderen meegebracht hebben knutselen zij een kandelaar.

 • laat maar groeien
  Materiaal: waterkerszaad, bakjes watten, voorbeeldfiguren waarin gezaaid kan worden, (letters, cijfers, zonnetje...)

  Het verhaal gaat over zaaien, over het nieuwe leven dat in de grond ontstaat en uit het donker de weg naar het licht zoekt. De zaadjes van de afgelopen herfst hebben al de hele winter in de grond gezeten. Wij worden 'wakker', 'komen tot leven' zodra het licht toeneemt en het warmer wordt.

  Wat heeft een zaadje allemaal nodig?
 • een veilig nest en
  Materiaal: eieren(hardgekookt), gekleurd papier, lijm, eierdozen, gekleurd stro, stiften...

  Het verhaal gaat over een ei waarin nieuw leven groeit. Je moet er heel zorgzaam mee omgaan.
  Nieuw leven is kwetsbaar. Als het kuikentje uit het ei gekropen is moet je er goed voor zorgen.
  Zo is het met vele mooie dingen: je moet ze koesteren. Als knutselopdracht veranderen de kinderen het ei in een kuiken en maken van een eierdoos een nest.

 • strek je vleugels uit
  Materiaal: wc-rolletjes, gekleurd papier, klitteband, lijm, oogjes, pomponnetjes, stukje karton, vilt of knutselfoam, touw of lintje, crêpepapier

  Verhaal over een rups: leven verandert en is voortdurend in beweging. De rups verdwijnt in een cocon, lijkt dood, maar slaat als vlinder straks zijn vleugels uit. Het leven gaat door en is een groot wonder! We weten vaak niet hoe want de rups in zijn cocon kunnen we niet zien.
 • Verbindingsstands:
  De verbindingsstands zijn bedoeld voor degenen die klaar zijn met de speurtocht of die tijdens de speurtocht even moeten wachten totdat de volgende basisstand vrij is. Ook tijdens de picknick zijn de verbindingsstands 'open.'

Zo volgden de kinderen aan de hand van voorbeelden uit de natuur de ontwikkeling van het leven in de lente, met het verhaal van een ei en een rups.
Daarbij werden toepasselijke verhalen verteld. Ook werd er creatief met klei gewerkt om o.a. waxinehoudertjes te maken. Daarnaast werd er enthousiast gezongen en gemusiceerd en was er als slot een prima verzorgde picknick-maaltijd, die we zowaar toch nog in de buitenlucht konden gebruiken.
We hopen een volgend voorjaar, iets later misschien, de speurtocht in de buitenlucht alsnog te kunnen houden. Daartoe nodigt de omgeving van de Hof te Zandekerk zeker toe uit.
Jongens en meisjes bedankt voor jullie goede inzet en creativiteit. Een volgende keer hopen we op nog wat meer leeftijdgenootjes van jullie.

{slider foto’s van deze oecumenische activiteit|closed}

{gallery}fotoboek/2016/160417_Feest_in_de_kerk{/gallery}

{/sliders}

Ds. Overduin en pastor R. Grossert

Feest in de Kerk op 17 april 2016, uitnodiging

Op zondag 17 april organiseren we in samenwerking met de PKN-gemeente Oosthoek opnieuw Feest in de Kerk. Een doe-namiddag voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Deze keer is het Hof te Zandekerkje, ’t Protestantse kerkje, in Kloosterzande de plek waar we Feest gaan vieren. Het wordt een echte Lente speurtocht met als thema: Nieuw Leven.
Er is een knutsel-plek, een vertel-plek, een zaai-plek, een zing-plek, een huttenbouw-plek, een KUBBspel-plek, een picknick-plek en nog zoveel meer!
Noteer de datum alvast in de agenda! Ook mama’s, papa’s, oma’s en opa’s zijn meer dan welkom die dag. Vertel het vooral verder!

160322 feest in de kerk

We zijn ook nog op zoek naar een aantal helpende handen..... Vind je het leuk om te knutselen of te bouwen, te vertellen of wilt u een handje toesteken bij de catering????? Laat dan van je horen!
Het belooft een beregezellige middag te worden.
We hebben een eigen e-mailadres: feestindekerk@zeelandnet.nl
Dus wil je een handje toesteken of zoek je meer informatie, stuur gewoon een mailtje.

namens de werkgroep Feest in de Kerk,
Katrien Van de Wiele

Feest in de Kerk op 18 oktober 2015, foto's

Feest in de Kerk op 18 oktober 2015, uitnodiging

Uitnodiging

vormsel geest thumbDe voorbereiding van de jongens en meisjes die het sacrament van het H. vormsel willen ontvangen is uitgewerkt als een doe- en beleeftraject, een weg die door ouders en vormelingen samen wordt gegaan en ervaren.
Dit voorbereidingstraject is clustergewijs ingevuld:

 • cluster Noord/West: Kloosterzande, Lamswaarde, Terhole, Vogelwaarde en Hengstdijk;
 • cluster Oost: Clinge, Graauw en Nieuw.Namen;
 • cluster Zuid: St.Jansteen, Heikant en Koewacht;
 • cluster Midden: Hulst.

De grote lijn van het traject is voor alle clusters dezelfde.
Er is een startavond voor ouders en vormelingen of een info-avond voor ouders.
Verder is er een middag of een avond specifiek voor de vormelingen.
Tijdens deze bijeenkomst worden de startvieringen of opstapvieringen van het vormsel inhoudelijk voorbereid. Het grote inhoudelijke thema van de voorbereiding is uiteraard het H.Vormsel maar elk jaar kiezen wij voor een ander invalshoek. Dit doen wij meestal aan de hand van een bepaald symbool dat ons helpt het 'waaien van Gods Geest' in onze wereld en in de concrete beleving van de kinderen zichtbaar te maken.

Alle vormelingen van de hele parochie komen tijdens de 'Circle of Life' in de basiliek bij elkaar om te proeven van geloof en aandachtspunten van de katholieke traditie.

Verder is er een vormseldag die per cluster georganiseerd wordt en waar wij bijvoorbeeld in een gemeenschapshuis of op een boerderij bij elkaar komen. Deze dagen heten 'Ladderdag', 'Vormseldag' of 'Doe-dag.'
Tijdens deze bijeenkomst staat het 'ervaren en doen' van het geloof in het middelpunt. De kinderen mogen ervaren dat iedereen de moeite waard is, bijzondere talenten heeft en zijn/haar eigen steentje mag bijdragen aan de gemeenschap.
Er zijn catechetische werkwinkels, aan de hand van bijbelverhalen wordt geknutseld, er wordt gewerkt met de tekst van het Onze Vader en wij oefenen het 'vormsel-moment' zodat de kinderen weten hoe het vormen in zijn werk gaat en wat zij moeten zeggen.

Een belangrijke stap in het traject is ook de aandacht voor voor de Voedselbank. De vormelingen worden uitgedaagd zelf actie te ondernemen en voedsel in te zamelen.

In de parochiekern Hulst zijn er naast het algemene traject ook nog een aantal schoollessen op de katholieke scholen die parallel aan de voorbereiding in de parochie vorm krijgen. Deze lessen worden gegeven door de eigen groepsleerkracht en/of door een pastor die voor een les wordt uitgenodigd.
Ook op de Brug, de school voor speciaal onderwijs, is er nog een beknopt schooltraject. En lid van het pastorale team verzorgt deze lessen.

Het sacrament van het H.Vormsel wordt gevierd in de basiliek te Hulst en de kerken van Kloosterzande en Koewacht. Voor deze vieringen nodigen wij de bisschop van Breda uit of andere vormheren uit ons bisdom om samen met de kinderen dit feest van het geloof te vieren.

huwelijkscatechese bijbel ringen thumbDe gewone bedienaar van het huwelijk is de priester. In onze parochie in eerste aanleg pastoor Wiel Wiertz. Hij is beschikbaar om namens de Kerk tegenwoordig te zijn bij huwelijkssluitingen.
De voorbereiding is in principe individueel. Na een kennismaking wordt de huwelijksverklaring ingevuld en wordt wat noodzakelijk is in orde gemaakt.
Het bruidspaar krijgt een voorbeeldtekst mee voor de liturgie. De vraag is of zij zelf een koor of een andere soort van muzikale verzorging willen zoeken en vragen.
Tenslotte komt de pastoor met het bruidspaar samen om over persoonlijke zaken te spraken alsook over de sacramentaliteit van het huwelijk.
Vlak voor de huwelijksviering wordt ter plekke even gekeken hoe een en ander op een goede manier kan verlopen.
Deze beschrijving mag een idee geven van het traject van voorbereiding.

Meer informatie

Algemene informatie voor aanstaande bruidsparen in de parochie van de H. Maria Sterre der Zee staat vermeld in de algemene brochure.

Specifieke gegevens van de parochiekern, waar u wilt trouwen, vindt u als u op de betreffende parochiekern klikt:

Klik hier voor het betalingsformulier.

walk with fire

Het jongerenpastoraat in de parochie van de H. Maria Sterre der Zee, is in juni 2011 gestart met het organiseren van een activiteit ‘Walk with fire’ voor jongeren van 12 tot en met 14 jaar.

In dat jaar was er een leuke, inhoudelijke, actieve wandeltocht, die begon in de heilige Willibrordusbasiliek van Hulst en eindigde in de heilige Gerardus Majella kerk van Terhole. Tijdens deze tocht werd er aan verhaal, bezinning en spellen gedaan. Er waren ook bezoekjes o.a. het klooster van de paters Maristen, de ijsboerderij, een zorgboerderij en de voetbal-kantine van Terhole.