Hulst cantorij

Opgericht

kort anton de hulstIn 1972 / 1973 op initiatief van toenmalige parochieleiding te Hulst;

Dirigent

Sinds de oprichting: Anton de Kort; regio-directeur der Zeeuwse Muziekschool

Samenstelling

15 sopranen; 10 alten; 9 tenoren; 7 bassen. Om toegelaten te worden dient een stemtest te worden afgelegd.

Repertoire

Nederlandstalige kerkmuziek (Strategier, Pirenne, Manneke, Dubois, De Sutter, De Klerk etc.); Composities uit Barok, Renaissance, de Klassieken, Romantiek en 20ste eeuw.

Klik op de foto voor een vergroting

Hulst cantorij groepsfoto

Opnames

Ongeveer 25 maal werd meegewerkt aan een KRO- radio; daarnaast waren er diverse radioopnames, waaronder “Taal en Teken” (KRO)“; Te Deum Laudamus” (NCRV); “Zin in Muziek” (KRO); Kerstnacht 1995; afsluitende vesperviering bij gelegenheid van Kerkepad (NCRV).

Via Omroep Zeeland werd meerdere malen een radio-programma verzorgd, waaronder een integrale kerstnacht (21.00 uur – 1.30 uur) vanuit de basiliek in Hulst.

De NCRV-t.v. maakte een televisie-special vanuit de H.Willibrordusbasiliek in Hulst met medewerking van de Cantorij der Basiliek.In mei en augustus 1999 zond de KRO-tv een opname uit van de Cantorij der Basiliek in het programma “Spirit-Muziek met Passie”. Deze tv-opname werd in mei 2000 en juli 2001 herhaald.

Twee CD-opnames zagen inmiddels het licht: “Songs to Celebrate” 1993; opname Euro-sound Nederland; “Salve Regina” 1997; opname Steurbaut-studio’s Gent; uitgebracht onder het label RGIP; nummer: CD87 121; verspreidingsgebied in Europa, U.S.A., Japan, Australië.

Optredens

Internationale koormiscycli in de St. Pauluskerk te Antwerpen, de Artiestenmis in de Carolus Boromeuskerk te Antwerpen, festivals in de St. Pieterskerk te Leuven en de H.H.Petrus en Pauluskerk in Gent; O.L.Vrouwe-kathedraal te Antwerpen en de St. Baafskathedraal in Gent en bij een Studiecongres van de Nederlandse St. Gregoriusvereniging 1996 te Hoeven.

Concertreizen naar Parijs (Nôtre-Dame en St. Trinité) , Londen (Westminster Cathedral) , Straatsburg (Nôtre-Dame), Luxemburg (cathédrale), Lille (cathédrale) en Trier (Domkirche) staan in het geheugen van de koorleden gegrift.

De vertolking van de “Via Crucis” van Franz Liszt met diverse solisten in Hulst en Breda maakte grote indruk evenals in oktober 2006 de indringende interpretatie van Fauré’s beroemde “Requiem”.

In 2008 bracht het koor met medewerking van internationale solisten en orkest een hulde- en herdenkingsconcert aan Henry Purcell; o.a. “Te Deum” en “O, sing unto the Lord”.

Tijdens een concertreis naar Parijs in september 2008 verzorgde de Cantorij der Basiliek voor een tot de laatste plaats bezette Eglise Madeleine een zeer succesvol concert in het kader van “Les Dimanches musicaux”.

Op Goede Vrijdag 10 april 2009 bracht het koor voor een volledig bezette basiliek opnieuw met groot succes de “Via Crucis” van Franz Liszt ten gehore.

Zondag 5 september 2010 werkte het koor mee aan een rechtstreekse televisie-uitzending via Nederland 1 (KRO-RKK).

Op 27 maart, 8 april en 20 april 2011 werd met buitengewoon succes “Les sept Paroles du Christ sur la Croix” van César Franck uitgevoerd in resp. Hulst, Terneuzen en Oostburg. Medewerking werd verleend door Kamerorkest TY en vier solisten.

In mei 2011 werd het Janseniusjaar, dat in september 2010 in Hulst feestelijk werd geopend, afgesloten in een speciale viering in de St. Baafskathedraal te Gent. In september 2011 was het koor gastkoor in de St. Pieterskerk te Leuven.

Het seizoen 2012-2013 werd op een bijzonder wijze geopend met het opluisteren van de Hoogmis in de kerk O.L.V. ter Duinen in het Vlaamse Koksijde. De kerk is verheven tot een eigentijds architecturaal monument.

Eind oktober – begin november 2012 werd met medewerking van solisten en het Zeeuws Kamerorkest TY de concertcyclus “Les sept Paroles du Christ” herhaald met wederom uitvoeringen in Oostburg, Terneuzen en Hulst.

Beknopt chronologisch overzicht

 • Parijs: Sainte Trinité en de Nôtre Dame 1993;
 • Kathedraal Luxemburg en Dom van Trier: 1995;
 • Londen: Westminster Cathedral: september 1998;
 • Breda: kathedraal 2000;
 • Brugge: O.l.V.-kathedraal; culturele hoofdstad Europa 2002;
 • Parijs: Kathedraal Nôtre Dame 2002;
 • Gent: optreden Petrus en Pauluskerk 2003;
 • Straatsburg: optreden Kathedraal Nôtre Dame 2004;
 • Lille: optreden Kathedraal Nôtre-Dame de la Treille 2005;
 • Hulst: Concert Requiem – G. Fauré, 2006;
 • Haarlem: St.Bavo-kathedraal 2006;
 • Hulst: Herdenkingsconcert Henry Purcell, 2008;
 • Parijs: St. Eustache en Madeleine september 2008;
 • Kloosterzande en Hulst: Kerstconcert; december 2008;
 • Hulst: Concert Via Crucis; april 2009;
 • Mechelen: St. Romboutskathedraal; september 2009;
 • Hulst: Jubileumconcert dirigent; december 2009;
 • Halsteren: rechtstreekse televisie-uitzending Nederland 1; september 2010;
 • Hulst: “Les sept paroles du Christ sur la Croix”, C. Franck: maart 2011 i.s.m. solisten en Orkest TY met vervolgconcerten in Terneuzen en Oostburg;
 • Gent: St. Baafskathedraal; Janseniusherdenking; mei 2011;
 • Leuven: St. Pieterskerk; september 2011;
 • Koksijde: O.L.V. ter Duinen: Internationale Koormiscyclus; augustus 2012
 • Hulst: “Les sept paroles du Christ sur la Croix”, C. Franck: november 2012 i.s.m. solisten en Orkest TY. Dit concert werd ook in Terneuzen en Oostburg gehouden.

Culture prijs 2005

De Cantorij der Basiliek heeft de culture prijs 2005 van de gemeente Hulst gewonnen. Op 10 december reikte de loco-burgemeester Ben Pauwels de prijs uit als blijk van waardering voor de inbreng en grote verdienste van dit koor.

Website:

Lid worden

De Cantorij der Basiliek repeteert op donderdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur in de zaal van het Baudeloogebouw (vestiging Zeeuwse Muziekschool) in Hulst.

Om lid te kunnen worden is geen speciale vooropleiding vereist. Naast voorwaarden t.a.v. leeftijd wordt een goed stemgebruik en muzikaal gehoor vereist. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de dirigent tel. 0114-314686.