160417 feest in de kerkZondagmiddag 17 april was het zover: na de eerste editie van Feest in de Kerk in oktober 2015, in de kerk van Clinge, volgde nu de tweede editie van dit event, deze keer in de Hof te Zandekerk te Kloosterzande. Het thema luidde: ‘Nieuw leven, een lente speurtocht’.

Ondanks het minder gunstige weer werd het toch een feestelijk gebeuren met ruim 20 kinderen vergezeld van hun ouder(s) en een flink aantal vrijwilligers. Een woord van dank is dan ook zeker op z’n plaats voor hen die meewerkten aan de voorbereiding en uitvoering.

De kinderen gingen in 4 groepjes de verschillende opdrachten langs: zo waren daar:

  • zoek het licht
    Materiaal: klei, voorbeelden van kandelaars, theelichtjes, sateprikkers, bordjes,...

    Een verhaal over licht wordt gelezen. Het licht van de zon, van een kaars, elektrisch licht...
    Maar ook: licht zijn voor een ander. Hoe gaat dat? Gesprekje over de betekenis van licht, over licht/donker en hoe belangrijk licht is voor alles wat leeft. Licht is ook kwetsbaar: het vlammetje van een kaars kan zo uitwaaien. Met de klei die de kinderen meegebracht hebben knutselen zij een kandelaar.

  • laat maar groeien
    Materiaal: waterkerszaad, bakjes watten, voorbeeldfiguren waarin gezaaid kan worden, (letters, cijfers, zonnetje...)

    Het verhaal gaat over zaaien, over het nieuwe leven dat in de grond ontstaat en uit het donker de weg naar het licht zoekt. De zaadjes van de afgelopen herfst hebben al de hele winter in de grond gezeten. Wij worden 'wakker', 'komen tot leven' zodra het licht toeneemt en het warmer wordt.

    Wat heeft een zaadje allemaal nodig?
  • een veilig nest en
    Materiaal: eieren(hardgekookt), gekleurd papier, lijm, eierdozen, gekleurd stro, stiften...

    Het verhaal gaat over een ei waarin nieuw leven groeit. Je moet er heel zorgzaam mee omgaan.
    Nieuw leven is kwetsbaar. Als het kuikentje uit het ei gekropen is moet je er goed voor zorgen.
    Zo is het met vele mooie dingen: je moet ze koesteren. Als knutselopdracht veranderen de kinderen het ei in een kuiken en maken van een eierdoos een nest.

  • strek je vleugels uit
    Materiaal: wc-rolletjes, gekleurd papier, klitteband, lijm, oogjes, pomponnetjes, stukje karton, vilt of knutselfoam, touw of lintje, crêpepapier

    Verhaal over een rups: leven verandert en is voortdurend in beweging. De rups verdwijnt in een cocon, lijkt dood, maar slaat als vlinder straks zijn vleugels uit. Het leven gaat door en is een groot wonder! We weten vaak niet hoe want de rups in zijn cocon kunnen we niet zien.
  • Verbindingsstands:
    De verbindingsstands zijn bedoeld voor degenen die klaar zijn met de speurtocht of die tijdens de speurtocht even moeten wachten totdat de volgende basisstand vrij is. Ook tijdens de picknick zijn de verbindingsstands 'open.'

Zo volgden de kinderen aan de hand van voorbeelden uit de natuur de ontwikkeling van het leven in de lente, met het verhaal van een ei en een rups.
Daarbij werden toepasselijke verhalen verteld. Ook werd er creatief met klei gewerkt om o.a. waxinehoudertjes te maken. Daarnaast werd er enthousiast gezongen en gemusiceerd en was er als slot een prima verzorgde picknick-maaltijd, die we zowaar toch nog in de buitenlucht konden gebruiken.
We hopen een volgend voorjaar, iets later misschien, de speurtocht in de buitenlucht alsnog te kunnen houden. Daartoe nodigt de omgeving van de Hof te Zandekerk zeker toe uit.
Jongens en meisjes bedankt voor jullie goede inzet en creativiteit. Een volgende keer hopen we op nog wat meer leeftijdgenootjes van jullie.

Ds. Overduin en pastor R. Grossert