210223 Met de Heer op weg naar Pasen

Mens sta op
Jezus geeft antwoord op de vraag van de lamme en aan de hoop van diens helpers, en door hen heen ook aan iedereen die Jezus om hulp roept: Mens sta op en loop. En de lamme nam zijn bed op en ging heen.

De Heer is met jou
Deze wellicht oudste wens komt in het evangelie voor het eerst voor op het moment dat het eerste leven van Jezus zich nestelt in de baarmoeder van Maria. De engel mag die wens uitspreken. Maria herkende de wens, hij leefde al onder haar volk. En ook Jezus heeft deze wens gekend. Telkens als hij werd uitgesproken betekende dat: Let op, er gaat iets heiligs gebeuren.
In de katholieke liturgie wordt de wens gebruikt telkens voorafgaand aan de openbaring uit het evangelie, aan de consecratie en aan het gebed om de zegen. Na zijn verrijzenis sprak Jezus tot de leerlingen en Thomas: Vrede zij u. De Heer is met u, is als wens overgenomen door de eerste christenen als groetmoment: De Heer is met u, en het antwoord daarop was en is nog steeds: En met uw geest.
Het wensgebed is veel meer dan een restant uit het rijke roomse leven, het is ook meer dan tegeltjeswijsheid; het leidt iedereen naar een diep doorleefde waarheid: Jezus Christus is met u.

Belofte – Vrede en Vreugde

Belofte, voorspelling of profetie, kies maar waar u zich het beste mee voelt aangesproken. Bedoeld is een verwijzing naar de beloften gedaan door Jezus:

  • Ik ga heen om voor u een plaats te bereiden.
  • Er is ruimte voor iedereen in het rijk van de Vader.
  • En bovenal: Ik blijf bij u tot aan het eind van de dagen.

Daarnaast zijn er ook andere voorspellingen in de Bijbel, zoals:

  • Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn.
  • Alles maak ik nieuw!’

Het is fijn om te weten dat onze dierbaren na hun dood het zeer goed hebben; het is ook een geruststelling dat ons na de dood een geweldige ontvangst wordt bereid. Maar vandaag moeten wij leven zwoegend, zuchtend of in blijheid. Jezus Christus wil met u zijn als u: alleen of bedroefd bent, pijn en bedrukking lijdt of ziek bent; Hij wil het leven ook met u delen op de blijde momenten, op de gouden gebeurtenissen of bij warme ontmoetingen. Hij is er altijd. U hoeft alleen maar af en toe de deur open te doen om Hem welkom te heten. Tijdens de levensweg wenst Hij ieder persoonlijk vrede en vreugde en alle goeds.

Afbeeldingen
De afbeeldingen van de kleitabletten zijn genomen uit een kruisweg die gemaakt is door een boer, die door zijn ziekte niet meer op het land kan werken. Stichting Docete maakte van deze kruisweg een presentatie.
Het kruisbeeld van de verrezen Christus komt uit een atelier uit Lourdes.

Bijbelteksten
De genezing van de lamme: Lucas 5, 17-26.
Boodschap van de engel aan Maria: Lucas  1, 26-33.
In het huis van mijn Vader is ruimte voor velen: Johannes 14,2.
Ik ga heen om een plaats voor u te bereiden:  Johannes 14,2.
Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding van de wereld: Matteüs 28, 20.
Ontmoeting met leerlingen en Thomas: Johannes 20, 24-26.
Ik maak alles nieuw: Openbaring 21, 4-5.
 
Zalig Pasen – De Heer is met u.
Omer Calle, februari 2021.