210112 huiszegenHet is een goede gewoonte om bij gelegenheid van het nieuwe jaar het huis te laten zegenen door een priester of diaken. Dat is dikwijls niet mogelijk. Reden, waarom we deze kaart al enkele jaren tijdens de vieringen in de kerk zegenen. Daarna kunt u deze kaart meenemen. U kunt deze boven de deur van uw woning of huiskamer hangen. Er zijn diverse betekenissen die worden toegekend aan de letters C+M+B op de huiszegen:

  • Caspar Melchior Balthasar. De letters C+M+B worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar.
  • Christus Mansionem Benedicat: Christus zegene dit huis.
  • Cana Magi Baptisma. De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerst­mis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Drie­ko­nin­gen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).