klik op de foto voor een vergroting
170426 beeld Barmhartige Samaritaan

Barmhartigheid is het kernthema van paus Franciscus. In november 2015 riep hij het Jaar van Barmhartigheid uit. Heel de wereld gaf aandacht aan dit jaar. Zo ook ons bisdom, zo ook Hulst. In Hengstdijk waren er de lezingen, in Hulst konden 7 organisaties zich op een eigentijdse manier presenteren in de 7 werken van Barmhartigheid. We zagen Amnesty, de voedselbank, het Leger des Heils, rouwzorg 0114, vluchtelingenwerk, waterproject en Zonnebloem, samen met de vastenactie. Er waren rondleidingen, waar veel mensen uit het bisdom naar toe kwamen.

Op 2 april 2016, Barmhartigheidszondag, zegende pastoor Wiertz het beeld van paus Franciscus, gemaakt door priester-beeldhouwer Omer Gielliet.

Vandaag, 23 april 2017, vierden we opnieuw de Barmhartigheidszondag, nu met een gebedsdienst. Deze werd bezocht door zo’n 120 mensen. De gebeden psalmen, de gezongen liederen zoals ‘Misericordes sicut pater’, het ‘Tantum ergo’, maar op de eerste plaats de uitstalling van het Allerheiligste gaven een gevoel van saamhorigheid en eenheid.

Daarna gingen alle mensen mee naar buiten, waar het beeld, voorstellend de barmhartige Samaritaan, werd ingehuldigd en ingezegend door Mgr. J. Liesen, bisschop van Breda. Het beeld dat een blijvende herinnering wil zijn aan dit buitengewoon heilig Jaar is ontworpen en vervaardigd door de kunstenaar Jan Tolboom. Op het moment dat het evangelie werd gelezen door pastoor Wiertz, leek er een totale stilte te vallen over Hulst. Een bijzondere ervaring.

Na de inhuldiging mochten we meegaan naar het Mariabeeld. De kunstenaar Rinus Bouwmeester heeft voor onze Staakmaria en het kindje Jezus nieuwe kroontjes gemaakt. Wat kan er mooier zijn op zo’n bijzondere dag.

Er werd nog lang nagepraat onder het genot van een kopje koffie met barmhartigheidskoek.

Kleinere exemplaren van dit beeld van de Barmhartige Samaritaan zijn vervaardigd door Ellen Tolboom, de dochter van de ontwerper. Deze beeldjes, voorzien van een certificaat van echtheid, kosten € 60,00 en zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar .

Er een filmpje hierover, gemaakt door Katholiek Leven, kunt u zien door hier te klikken.